czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Blog > Komentarze do wpisu
rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim..

takie niby nic... ot, trochę mielonego mięsa w cieście... i na ciepło zjeść można, i na zimno...

takie niby nic... tylko, że niedawno przeczytałam artykuł o mojej ulubionej dietetyczce Gillian McKeith, no i mam teraz takiego kaca dietetycznego jak stąd do, co najmniej, Pcimia Dolnego...

takie niby nic....

1

przepis:

  • mięso zmielone z ok 1 kg łopatki wieprzowej
  • ciasto francuskie 1 op. (gotowe, nie mrożone)
  • cebula 1 duża
  • czosnek 3 ząbki
  • jaja 2 szt
  • bułka tarta (brak tej do namoczenia)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek
  • mleko 20 ml

mięso umyć, zmielić, dodać cebulę pokrojoną w kostkę (nie lubię mielonej -  musi wchodzić między zęby), czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub wycisnąć /gdzie jest moja wyciskarka?!/, dodać przyprawy, jaja i solidnie wymieszać całą mięsną masę..

ciasto rozłożyć, a na ciasto wyłożyć masę mięsną..

2

zrolować, przełożyć do blachy, nakłuć wykałaczką, posmarować wierzch jajkiem lub mlekiem i piec 1 h 10 min w temp. ok 190"C

po upieczeniu przykryłam roladę ściereczką, aby ciasto lekko zawilgotniało od pary, bo nie chciałam, aby mi się kruszyło podczas krojenia..

podałam z kechupem i ogórkiem małosolnym...

roladę tę można też robić w cieście kruchym lub takim gotowym do pizzy...

poniedziałek, 11 lipca 2011, f.l.y

Komentarze
2011/07/11 17:02:06
Wygląda mega apetycznie .Co tam kac dietetyczny ,jak są takie pyszności .Mniam !!!!!!!!!
-
2011/07/11 19:14:48
dziękuję :) ale i tak brakuje mi polskiego, tradycyjnego ziemniaka do tego :))
-
Gość: Iwona, public-gprs409857.centertel.pl
2012/04/15 22:20:31
To nie jest takie "nic" . Ja do mięsa mielonego dodaję rozdrobnione surowe pieczarki , a w środek wkładam schab albo filet z kurczaka owinięty żółtym serem . To moje popisowe danie, jest wspaniałe. Pozdrawiam. :)