czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Blog > Komentarze do wpisu
kurczak w sosie serowo-pieczarkowym...

od czasu do czasu ubolewam sobie mocno, że nie mam ogromniastej lodówki i takiej też zamrażarki.. oj, zapasów miałabym co nie miara... a do tego jeszcze spiżarnia z ogromem przetworów na zimę...ogórki, grzybki, sałatki wszelkie, soki, kompoty... - się rozmarzyłam znowu...

lubię mieć w swojej lodówce różne produkty, zarówno świeże jak i mrożone - tak też poczyniłam z pieczarkami, które ostatnio kupiłam z przeznaczeniem na pizzę i coś jeszcze.. - część zamroziłam, a z części postanowiłam zrobić sos do kurczaka.. w swojej nomenklaturze nazywam to 'z szybka' potrawką..

1

przepis:

  • 1,5 piersi z kurczaka
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1,5 cebuli (można 2, ja miałam zbywającą połówkę, więc nie obierałam drugiej całej)
  • 1 śmietana 18% - 400 ml
  • 3/5 szkl wody
  • 2 czubate łyżki serka topionego (w pudełeczku)
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • margaryna do smażenia pieczarek - 2 łyżki
  • olej do smażenia kurczaka - 2 łyżki

obraną cebulę pokroić na piórka i przesmażyć na margarynie, gdy już będzie robiła się szklista dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć tak długo, aż zbrązowieją, a niektóre się nawet przypieką.. (to daje lepszy pieczarkowy smaczek) - dodać ciut soli i pieprzu

na drugiej patelni (lub tej samej, gdy nie chce nam się zmywać ogromnej ilości naczyń) przesmażyć kurczaka pokrojonego w małe paski lub kawałki - jak kto woli (u mnie to wszystko zależy od nastroju)

2

gdy kurczak będzie już wystarczająco przesmażony - przełożyć go wraz z pieczarkami i cebulą do garnka, dodać wodę oraz śmietanę

śmietanę należy dobrze i szybko wymieszać, aby się nie zwarzyła* (od waru, nie wagi) - na samym końcu dodać ser topiony i równie dokładnie mieszać sos..

doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, wsypać natkę pietruszki i podawać z makaronem pappardelle lub tagliatelle (czyli wstążkami szeroką lub bardziej szerszą) :) albo z ryżem - co też czasami czynię..

uwaga: sos serowy szybko gęstnieje, więc albo można dodać więcej wody (ja to robię na drugi dzień) albo uważać przy odgrzewaniu potrawy, żeby nie przywarło i nie przypaliło się dno garnka..

3

niedziela, 18 listopada 2012, f.l.y

Polecane wpisy

  • kurczak cytrynowo-miodowy z jabłkami...

    ..leżakuje sobie na balkoniei dojrzewa w przyprawach i mazidłach, aby niedługo zostać upieczonym.. nadziany wewnątrz jabłkami i cytrynami, leżakuje w mazidle z

  • indyjskie curry z kurczakiem...

    lubię kuchnię hinduską, ale jadam rzadko...noo...bardzo rzadko... dlatego też od dawna chodziło mi po głowie, żeby porwać się na zrobienie jakiegoś mięsa w taki

  • lejące kotlety...

    oj, minęło już dobrych kilkanaście lat od czasu, kiedy mój syn nazwał te kotlety 'lejącymi kotletami'... a te kotlety, to po prostu panierowane sznycle z piersi

Komentarze
Gość: Angelika, *.toya.net.pl
2012/11/20 12:34:31
Witaj,
Nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog
Po więcej informacji zapraszam do mnie:
czucherkowo.blogspot.com/2012/11/07-pierwsze-wyroznienie-liebster-blog.html
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej zabawy :)
-
lutka40
2012/11/21 21:32:10
TAKIE DANIE TO JA ZAWSZE Z CHĘCIĄ ,BO JEST W NIM WSZYSTKO CO LUBIĘ
-
agattekh
2012/12/18 14:38:52
Wygląda bardzo apetycznie :-)
-
lutka40
2012/12/20 20:24:34
GDZIE JESTEŚ JAK CIEBIE NIE MA????