czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Blog > Komentarze do wpisu
cebula duszona do chleba..

odkąd pamiętam, w soboty lub niedziele rodzice robili na śniadanie duszoną cebulę

jedliśmy ją na ciepło, z chlebem - ja preferuję na chlebie..

1

rzadziej, ale już w mojej dorosłej kuchni, robiłam cebulę duszoną ze schabem środkowym do chleba, albo do ziemniaków jako pełne danie obiadowe..

najbardziej jednak lubię taką cebulę już na zimno, jako smarowidło do chleba - na przegryzkę w sam raz..

duszoną do obiadu i z mięsem smażę na oleju, tę do chleba smażę na smalcu, z pokrojonym mięsem schabowym albo bez..

 

  • 1/2 kostki smalcu
  • 4 spore cebule
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, papryka słodka
  • trochę wody do podlewania w trakcie duszenia
  1. rozpuścić smalec (olej) na patelni
  2. pokrojoną w piórka cebulę dodać do gorącego tłuszczu
  3. dodać przyprawy
  4. często mieszać, jak cebula zacznie ciemnieć, co jakiś czas podlewać delikatnie wodą
  5. cebulę duszę ok 30 minut

z podanych składników wychodzi zaledwie mała miseczka duszonej cebuli

7

czasami na chleb z cebulą daję mały chlust maggi

234568

 smacznego!

sobota, 25 marca 2017, f.l.y

Polecane wpisy

  • cukinia...

    kocham te warzywa w jesiennych barwach.. kocham i już.... cukinia duszona lub podsmażana albo zapiekana, nadziewana... w ogóle kocham jesień...

  • i wszystko młode....

    lubię ten czas, gdy w sklepach pojawiają się młode ziemniaki, młoda kapusta i młoda marchew w pęczkach... wiem, wiem - egipskie, cypryjskie, podobnie jak argent

  • wielce niezdrowo....

    wielce niezdrowo ale co tam - będzie z niego*) Hipopotam.. :) ziemniaki 10 szt olej rzepakowy - na oko - ok 3/4 szkl sos: majonez + ketchup parę ziaren soli *

Komentarze
Gość: J. B-S, *.play-internet.pl
2017/03/25 20:09:05
A wiesz,ze u nas w domu to cebula duszona przez ojca to niedzielne sniadanie - przysmak? Jej smak pamiętam, takiej nie potrafię zrobić.....troche podobną smaży mój brat
-
f.l.y
2017/03/31 21:01:20
to pokolenie naszych rodziców tak miało widocznie :) tę cebulę, o której piszesz, miałam okazję kiedyś jeść w Cz, a tę drugą też :) w Wwie :), obie znakomite..