czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
sobota, 25 marca 2017
cebula duszona do chleba..

odkąd pamiętam, w soboty lub niedziele rodzice robili na śniadanie duszoną cebulę

jedliśmy ją na ciepło, z chlebem - ja preferuję na chlebie..

1

rzadziej, ale już w mojej dorosłej kuchni, robiłam cebulę duszoną ze schabem środkowym do chleba, albo do ziemniaków jako pełne danie obiadowe..

najbardziej jednak lubię taką cebulę już na zimno, jako smarowidło do chleba - na przegryzkę w sam raz..

duszoną do obiadu i z mięsem smażę na oleju, tę do chleba smażę na smalcu, z pokrojonym mięsem schabowym albo bez..

 

  • 1/2 kostki smalcu
  • 4 spore cebule
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, papryka słodka
  • trochę wody do podlewania w trakcie duszenia
  1. rozpuścić smalec (olej) na patelni
  2. pokrojoną w piórka cebulę dodać do gorącego tłuszczu
  3. dodać przyprawy
  4. często mieszać, jak cebula zacznie ciemnieć, co jakiś czas podlewać delikatnie wodą
  5. cebulę duszę ok 30 minut

z podanych składników wychodzi zaledwie mała miseczka duszonej cebuli

7

czasami na chleb z cebulą daję mały chlust maggi

234568

 smacznego!

czwartek, 23 marca 2017
sałatka makaronowa z rukolą i kiełbasą dojrzewającą..

czasami kupuję sobie sałatkę makaronową na lunch w pracy i ostatnia zakupiona przeze mnie sałatka zawierała makaron penne, grillowane warzywa, suszone pomidory i rukolę..

1

ta sałatka jest domową odpowiedzią na kupną sałatkę, a użyłam do niej:

  • 1/2 opak makaronu penne
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 opak rukoli
  • 1 mały słoiczek sałatki warzywnej od mojej siostry Joli (marchew, kapusta biała, cukinia żółta i zielona, papryka czerwona i żółta, cebula, olej, ocet, cukier, woda, pieprz, ziele)
  • 1 kawałek kiełbasy polskiej dojrzewającej pikantnej
  • 2 małe pomidory malinowe
  1. ugotowałam makaron al dente
  2. do rukoli dodałam pestki słonecznika
  3. odcedzone warzywa z sałatki dodałam do rukoli z pestkami
  4. pokroiłam kiełbasę na cienkie plasterki
  5. pomidory pokroiłam na ósemki
  6. dodałam makaron i wszystko starannie wymieszałam
  7. nie doprawiałam, sos-zaprawa z warzyw wystarcza jako sos do sałatki a pikantna kiełbasa nadaje smaku sałatce
  8. przybrałam pestkami słonecznika
  9. podaję tę sałatkę na zimno

smacznego!

234567

środa, 22 marca 2017
sernik waniliowy na zimno z malinami..

bardzo prosty i szybki, sernik z serków waniliowych i mrożonych malin..

 

1

  • 2 serki waniliowe 400g 
  • 1 opakowanie mrożonych malin 500g 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szkl gorącej wody
  • 1 opak galaretki truskawkowej + 200 ml gorącej wody

 

  1. serki mieszam z cukrem pudrem, jest niezbędny, bo dodanie żelatyny powoduje, że serki tracą na słodkości
  2. w 0,5 szkl gorącej wody rozpuszczam 4 łyżeczki żelatyny i po ostudzeniu dodaję do masy serowej, dobrze mieszając mikserem
  3. do masy serowej dodaję następnie mrożone maliny (bez rozmrażania), wybieram te w całości
  4. wykładam tężejący sernik do małej tortownicy lub do pudełka
  5. część malin, najczęściej te pokruszone, około garści, dwóch - zostawiam do galaretki, którą zalewam 200 ml gorącej wody
  6. zalewam stężały sernik chłodną galaretką z malinami (dodanie dodatkowej małej łyżeczki żelatyny do galaretki powoduje szybsze jej ścięcie się)

mija godzina, a ja mogę robić kawę i przyjmować gościa :)

smacznego!

234756