czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
sobota, 27 sierpnia 2011
muszelki z pieczarkami..

a wszystko zaczęło się od śmietany, którą miałam napoczętą i chciałam ją jakoś wykorzystać.. na myśl przyszedł mi sos śmietanowy, tzn pieczarkowy do mini pulpecików... ale jak już wyciągnęłam patelnię, to stwierdziłam, że śmietana jeszcze sobie poczeka...

1

przepis:

  • pieczarki 10 szt ( 0,80 zł )*
  • cebula 1 szt ( 0,10 zł )
  • makaron muszelki 1/2 opak ( 1,00 zł )
  • ser żółty 1-2 plasterki ( 0,10 zł )
  • przyprawy: sól, kolorowy pieprz, olej 2 łyżki

cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki (z nóżkami), dodać przyprawy..

gdy pieczarki ściemnieją podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliły

ugotować makaron w osolonej wodzie i ugotowany przełożyć na patelnię do pieczarek, wymieszać całość i jeszcze chwilę przesmażyć..

podane na talerzu posypać odrobiną tartego sera..

2

nie szczędzić pieprzu, pikantne są smaczniejsze..a w smaku podobne do łazanek, tylko bez kapusty..

koszt całości: 2 zł,  porcja: 1 zł

3

*) pieczarki były na 6 zł/kg, 20 szt ważyło nieco ponad 25 dkg

czwartek, 25 sierpnia 2011
pomidory z fetą i czosnkiem..zapiekane..

tak podane pomidory jadłam w domu moich dobrych znajomych...ale tamte były sto razy lepsze od moich.. być może to sprawa sera, bo tamte były z prawdziwą grecką fetą, a moje z serem a'la feta, bo chociaż w takim opakowaniu, to słowa feta na nim nie było..(sprawdziłam)

1

przepis:

  • pomidory 2 szt ( 0,50 zł )
  • czosnek parę ząbków ( 0,20 zł )
  • ser feta (typu feta) 1/2 opak. ( 2,30 zł )
  • chleb 2 kromki ( 0,20 zł )
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

umyte pomidory pokroić w grube plastry, czosnek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli

plastry wyłożyć na blachę lekko maźniętą oliwą, na pomidory nałożyć po trochu czosnku i każdy plaster przykryć kawałkiem sera

23

zapiekałam ok 20 min w temp 190"C pod koniec włączając funkcję grilla

kromki chleba opiekłam w piekarniku przez ok 5 min

muszę powiedzieć, że ser typu feta faktycznie się do tego dania nie nadaje... jest za mało wyrazisty w smaku i za kruchy...

4

koszt całości: 3,20 zł,  wyszły z tego 2 porcje po 1,60 zł

tapenada z... przypadku..

tapenada ta najbardziej powszechna jest z oliwek... moja jest z pieczonych pomidorów i czosnku..

z chlebowymi grzankami była wspaniała...

1

pieczone przez 20 minut pomidory z czosnkiem, obrane ze skóry, posolone, oprószone czarnym pieprzem.. zmiksowane ręcznie, schłodzone..

2

podane na ciepłych grzankach...

wyborne...

miałabym ochotę na schłodzone białe wino do tych grzanek...

tapenada powstała z przypadku, nieplanowana... ot, zostały mi zapiekane pomidory..

naleśnikowy miraż..

siostra narobiła mi smaku swoimi opowieściami o naleśnikach, a że dawno nie robiłam, to zrobiłam...

banalne..

piekła też wczoraj chleb z przepisu, który jej podałam i późno w nocy opowiadała mi o tym, co jej wyszło i jak jej ten chleb smakował... uległam wyobraźni, bo opowiadała tak smacznie, że zapragnęłam świeżego chleba, ale noc była ciemna i późno, więc obeszłam się smakiem i poszłam spać...

1

szczegółowego przepisu na naleśniki nie będzie, ot  dwa jaja, trochę mleka, trochę gazowanej wody mineralnej, soli, cukru i olej na spodku do patelni... och! i mąka przecież :) też trochę.. noo ze 12 łyżek...

2

3

naleśnikowy miraż w postaci nadzień: ser biały ze śmietaną, prażone jabłka, konfitura malinowa, dżem z czarnej porzeczki, śmietana i szczypta cynamonu..

no i już..

wtorek, 23 sierpnia 2011
dzielimy kurczaka..

zakupiłam kurczaka i podzieliłam go na porcje 'obiadowe', kurczak 'załatwi' mi 4 obiady..

kiedyś i obecnie też (w różnych domach różnie się dzeli) kurczaka dzielono na 4 ćwiartki, dla mnie wówczas pierś ze skrzydłem, to była za duża porcja, ale udo, cała noga już nie :) może dlatego, że mięso bardziej wilgotne?

ja dzielę kurczaka drobniej - udko dzielę na dwie części: udziec i tzw pałkę lub gramstik (kto wymyślił tę nazwę?!), skrzydła, piersi i grzbiet z szyją - tzw porcja rosołowa (raczej wywarowa) :), bo rosołu to z niej nie będzie :)

tak więc z jednego 1,50 kg kurczaka mam:

1

2

- na grzbiecie ugotowałam krupnik

- z udek zrobiłam 'udziec pod pierzynką' jn

- z piersi zrobię kieszonki z pieczarkami w cieście francuskim, albo bez ciasta

- udka (pałki) oraz skrzydełka (nadzieję farszem pod skórką) upiekę

tak więc kawałek mięsa na talerzu to kwestia max 1,30 zł - to informacja w ramach 'oszczędnej kuchni', którą teraz zmuszona jestem prowadzić :) oraz informacja dla forumowiczek z forum "Oszczędzamy", które tu czasem zaglądają..

udziec pod pierzynką..

udziec pod pierzynką :)

nie mój, a kurczęcy... dawno nie robiłam tej potrawy, może z rok.. znana bardziej jako schab pod pierzynką, choć w oryginalnym przepisie są jeszcze pieczarki.. - dla mnie to akurat zbytek, bo wystarczy mi marchew z cebulą...

1

parę lat temu jadłam tę potrawę u Kasi, która podała w ten sposób pierś z  kurczaka.. ja używam różnych mięs - i tradycyjny schab bez kości i piersi z kurczaka, a także podudzia..

przepis:

  • udziec z kurczaka 2 szt ( 2,50 zł )
  • cebula 1 szt ( 0,30 zł )
  • marchew 2 szt ( 0,30 zł )
  • majonez 2 czubate łyżki ( 0,50 zł )
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • olej 2-3 łyżki
  • kuskus ( 1,40 zł )

filety z podudzi (sama wytrybowałam kostki), bez skóry, posolić i popieprzyć, doprawić ostrą papryką

23

obraną cebulę pokroić w piórka, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie cebulę z marchwią przesmażyć na małej ilości oleju..

podudzia przełożyć do formy, podlać odrobiną wody (ja lubię sos, króry powstaje po upieczeniu), nałożyć na nie warstwę z cebuli i marchwi, następnie na wierzchu rozsmarować majonez, po łyżce na porcję..

a

5

zapiekać ok 25-30 min w temp 190-200'C

kuskus lekko posolić, zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut i gotowe, sosem powstałym z pieczenia polać kaszę..

6

nie podaję do tego dania surówki, bo jest już i cebula i marchew..

koszt całości: 5 zł, porcja: 2,50 zł

sobota, 20 sierpnia 2011
kartofel nadziewany..

od długiego już czasu mam fazę na duże ziemniaki i staram się kupować tylko takie.. oczywiście, jeśli nie ma wielkoludów, to kupuję zwykłe, ale zazwyczaj przebieram i wybieram te największe, bo to i łatwiej się obiera i jeden wystarcza na cały obiad :)

1

ponieważ ostatnio gotuję tylko dla siebie właściwie i najczęściej, to mogę się zadowolić jednym takim kartoflem - tutaj wersja ziemniaka z nadzieniem z pieczarek..

przepis:

  • kartofel duży ok 300g ( 0,30 zł )
  • pieczarki 8-10 szt ( 1,10 zł )
  • cebula 2 szt ( 0,40 zł )
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, rozmaryn, papryka słodka, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia 2 łyżki ( 0,20 zł )
  • ser żółty 2 plastry ( 0,20 zł )

kartofel dokładnie umyć, obgotować ok 10 min lub potraktować mikrofalą 10 min, cebulę i pieczarki pokrojone w drobną kostkę przesmażyć na oleju dodając przyprawy..

ziemniak obgotowany przekroić na połowę i wydrążyć środki, miąższ ziemniaka dodać do pieczarek i cebuli, wymieszać..  masę ziemniaczano-pieczrkową wyłożyć na kartoflane miseczki, a na wierzchu ułożyć żółty ser

23

45

6

piec w temp 200"C przez 20 minut, podawać z keczupem albo i bez...

7

koszt całości: 2,20 zł,  ja zjadłam 1 porcję i najadłam się - porcja 1,10 zł

ciasteczka biszkoptowo-żurawinowe..

zawsze zapominam, że ciasteczka rosną i za każdym razem nadaję im na blasze kształt i wielkość, jaką chciałabym, aby miały, a one, łotry małe, zawsze mi urosną i się posklejają...

1

początkowo miały to być ciasteczka z samych tylko białek, no z dodatkiem wiórek kokosowych, ale jak już rozbiłam jaja, to żal mi się zrobiło żółtek (których do niczego nie miałam pomysłu wykorzystać) i zmieniłam zdanie, robiąc ciastka biszkoptowe..

przepis:

  • jaja 2 szt ( 0,90 zł )
  • cukier 8 łyżek ( 0,40 zł )
  • mąka 4 łyżki czubate ( 0,20 zł )
  • płatki owsiane 8 łyżek ( 0,10 zł )
  • masło 50g ( 1,60 zł )
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( 0,80 zł dodatki poniżej )
  • esencja pomarańczowa - parę kropel
  • żurawina suszona (ale nie wyschnięta) 4 garście
  • cukier puder, parę szczypt

23

białka ubiłam z 4 łyżkami cukru, żółtka ubiłam z 4 łyżkami cukru, do żółtek dodałam rozpuszczone masło, proszek do pieczenia, esencję, płatki owsiane i mąkę, potem dodałam posiekaną żurawinę a na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszałam całość

4

na blasze ułożyłam papier do pieczenia, wyłożyłam łyżką ciasteczka i piekłam 12 minut w temp 180"C z termoobiegiem, lekko ostudzone posypałam cukrem pudrem..

5

koszt całości: 4 zł, wyszło: 20 szt po 0,20 zł/szt

czwartek, 18 sierpnia 2011
filmowo c.d...

wieczory i noce zarywam ostatnio na oglądaniu filmów... widać, mam fazę na filmy...

obejrzałam "Polak potrzebny od zaraz" - o naszych rodakach w Anglii i pośredniczce, która im pomaga znaleźć pracę - moja recenzja? właściwie dobrze jest zobaczyć, jak to wygląda od podszewki w sytuacji prostych ludzi goniących za funtem, wybieracych taką formę zatrudnienia i emigracji..

w międzyczasie obejrzałam też "Mine Vaganti" oraz "21 gramów" - polecam...

123

natomiast do 2-giej w nocy oglądałam trylogię Millenium... nie skusiłam się na czytanie tych opasłych tomisk, wybrałam film i nie żałuję, bo jak zwykle, szwedzki kryminał to jest zawsze dobry wybór... właściwie każdy skandynawski film.. Dzieci z Bullerbyn czy Emil ze Smalandii :)

polecam całą serię Millenium..

123

gulasz wołowy..

z mięs wołowina jest moim ulubionym, ale najbardziej czasochłonną w obróbce.. robię z niej bitki, roladki i gulasze..

ten gulasz to wołowina w sosie cebulowym z dodatkiem marchwi i ziół..

1

przepis:

  • wołowina 500 g ( 9,90 zł)
  • cebula 6 szt ( 1,30 zł )
  • marchew 1 szt ( 0,20 zł)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziołowy, rozmaryn, tymianek, zioła włoskie, papryka słodka
  • mąka 2 łyżki ( 0,10 zł )
  • margaryna 2 łyżki ( 0,30 zł )
  • kasza gryczana 250 g  2 torebki ( 1,10 zł)

obraną cebulę pokroić w ósemki, podsmażyć w garnku chwilę na marfarynie, dodać marchew i pokrojone w kostkę mięso.. następnie dodać przyprawy i jeszcze chwilę obsmażać, po czym zalać wodą i dusić ok 1,5 - 2 godzin

23

45

pod koniec duszenia dodać dwie łyżki mąki, aby zagęścić sos..

i gotowe...

koszt całości: 12,90 zł, koszt porcji: 4,30 zł (3 porcje)

6

wtorek, 16 sierpnia 2011
spaghetti bolonese czyli makaron z sosem pomidorowym..

zaspałam z obiadem... utknęłam w cyberprzestrzeni przeglądając ogłoszenia o pracę.. nie było czasu na pląsanie wśród garnków i długie czekanie, to też najszybszym wydawało się sięgnięcie po paczkę cienkich makaronowych wstążek i po słoik z sosem bolonese, a dla wzbogacenia dania sięgnęłam do zamrażalnika po parę pulpecików..

1

makaron ugotowałam w osolonej wodzie, pulpeciki podsmażyłam na odrobinie oleju, a gdy były prawie gotowe, podrobiłam je na mniejsze kawałki, dodałam sos bolonese i chwilę pogotowałam w tym tandemie...

2

makaron wyłożyłam na talerz, polałam sosem, posypałam tartym parmezanem...

koszt porcji ok 3,50 zł

filmowo c.d...

końcówka długiego weekendu zaowocowała małą kinematografią... w sensie seansu.... dobry, momentami ciężki film skandynawski "Strasznie szczęśliwi" opowiadający o społeczności w małej mieścinie i losach rzuconego tam policjanta po przejściach... - polecam... wytrawne kino...

smakowity w treści i fabule, przyjemny dla oka - film 'Julie & Julia' :) - polecam dla odprężenia..

a dla relaksu zupełnego i odrobiny uśmiechu, z momentami 'po co ja oglądam ten film?' tak bardzo reklamowany film "Druhny"...

(źródło linków - internet :) youtube )

papryka faszerowana..

papryka faszerowana i duszona, w garnku...hmm...w sosiku...tak, to jest to... ale i więcej papryk do tego potrzeba i czasu więcej, a tak wystarczyła tylko jedna większa..

1

przepis:

  • papryka czerwona 1 duża ok 25 dkg ( 1,50 zł)
  • mięso mielone ok 20 dkg ( 2,50 zł )
  • ryż biały 1 paczka 10 dkg ( 0,50 zł)
  • pomidor 1 szt ( 0,50 zł )
  • przyprawy: sól, pieprz czarny
  • jajka 2 szt ( 1 zł )

 

ugotować ryż w osolonej lekko wodzie, ostudzić.. mięso wyrobić z przyprawami i pokrojonym w kostkę pomidorem, następnie połączyć z ryżem

umytą paprykę przekroić na połowę, oczyścić z pestek i napełnić masą ryżowo-mięsną, zapiekać w temp. 190-200"C ok 35-40 minut

2

cena porcji: ok 3 zł

niedziela, 14 sierpnia 2011
karkówka grillowana..

przyprawy do grilla mają taki specyficzny smak i zapach... na tyle mocny, że gdy w okolicy ktoś rozpala grilla i zaczyna grillować mięso, a zapach ten dociera do moich okien, to moje kubeczki smakowe zostają pobudzone i nie ma zmiłuj...cierpię okropecznie z zazdrości.... dlaczego? otóż dlatego, że bardzo lubię grillowane mięso...

1

'na powietrzu' czy 'za miastem' bywam rzadko, więc namiastką grilla jest moja patelnia grillowa lub grill elektryczny.. , ale najczęściej jednak patelnia, bo szybko się ją wyjmuje, używa, a potem myje i chowa :)

opakowanie karkówki 5 kotletów ( 9,00 zł ) zamarynować na przynajmniej dobę w odrobinie oleju i przyprawach 'Grill ziołowy', lekko posolić ale nie za dużo, bo przyprawa zawiera sól...

2

3

podałam sobie z pomidorem malinowym na sosie musztardowo-majonezowym...

koszt porcji: ok. 2 zł

piątek, 12 sierpnia 2011
płoć, okoń, leszcz...

dostałam od mojego J porcję świeżo złowionych rybek..dwie płotki, okonek i kawałek leszcza...

1

posolone, oprószone mąką trafiły na gorący olej....

cóż więcej potrzeba?

23

ano...więcej takich rybek i...częściej :)

4

środa, 10 sierpnia 2011
sakiewki jabłkowe...

pozostając tak w jesiennym nastroju, porzuciwszy marzenia o placku ze śliwkami, co mi pozostało..?

wróciłam z psicą ze spaceru, na którym nas tak przewiało, że zastanawiałam się nad tym, czy założyć kaptur od bluzy dresowej..

lekko przechłodzona, zrobiłam gorącą herbatę dla siebie, dla Nuśki wyciągnęłam jej koc, który oddaje ciepło..

zajrzałam do lodówki (brr...jak tam w niej zimno!) wyjęłam ciasto francuskie i włączyłam piekarnik :)

taaaak...już same myśli o tym, co z niego wyciągnę za 15 minut rozgrzały mnie trochę... :)

1

przepis:

  • ciasto francuskie gotowe ( 3,20 zł )
  • jabłka ( 1,60 zł )
  • cukier puder ( 0,20 zł )

ciasto pokroiłam na 12 kwadratów, na każdy nałożyłam odrobinę upróżonych jabłek, zalepiłam na kształt sakiewek, a z kawałka odkrojonego ciasta zrobiłam 'wstążeczki'

2

piekłam 15 minut w temp. 180"C z termoobiegiem

po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem..

3

cała przyjemność to 5 zł i 15 min czekania.... :)

 

i znowu pachnie jesienią...

i tak przez cały dzisiejszy dzień...

od rana tak...

niby świeci słońce, ale jest takie słabsze, takie przygaszone jakby.. momentami chowa się za chmury, by zaraz zza nich wyglądnąć...  wiatr jest chłodny taki... i dmucha, że ho ho...

na drzewach szeleszczą liście, a niektóre z nich opuszczają już swoje rodzime gałęzie... w powietrzu czuć jesień, a przynajmniej ja ją czuję...

w końcu mamy sierpień...a jakby wrzesień już był...

otworzyłam szeroko drzwi balkonowe, aby trochę tego słonecznego ciepła wpełzło nieco do domu... psica wygrzewa grzbiet na słońcu..

zamyśliłam się przez chwilę i jakbym poczuła realny zapach placka ze śliwkami... tak bardzo sugestywnie, że już miałam lecieć do kuchni kręcić ciasto... ale nie! ja się miałam odchudzać... :)

lubię ten przejściowy okres między latem a jesienią...

no nic...

pora na spacer z psem..

je1

je2

sznycel wieprzowy na sałacie...

zostałam obdarowana przez dziewczyny, jak przez dobre wróżki :) każda z nich przyniosła coś od siebie dla mnie...

dostałam wielkiego arbuza, czekoladki, likier kawowy i.... kawałek schabu bez kości - to dość osobliwy prezent jako prezent, ale ja lubię praktyczne prezenty :)

dziękuję dziewczyny! :)

tak więc z owego kawałka schabu zrobiłam garnek bitek wieprzowych (patrz: bitka wieprzowa, zakładka: wieprzowina) oraz garnek roladek wieprzowych w sosie cebulowo-cukiniowym (patrz: roladki w cebuli, zakładka: wieprzowina)... a także cztery sznycelki...

1

przepis:

  • schab bez kości 4 małe kotlety ( 3 zł )
  • jajko 1 szt ( 0,50 zł )
  • trochę mąki do oprószenia
  • sól, pieprz
  • olej
  • ziemniak 1 szt ( 0,20 zł )
  • sałata 5-6 listków ( 0,50 zł z przyprawami)
  • śmietana/jogurt 1-2 łyżki ( 0,20 zł)

kotlety schabowe roztłuc na sznycle, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące, maczać w roztrzepanym jajku i smażyć na oleju po parę minut z każdej strony

2

ziemniaka umyć i potraktować mikrofalą ok 8 minut, następnie przekroić na połowę i lekko przyrumienić na tłuszczu po sznyclach.. ziemniak smakuje jak pieczony w ognisku

sałatę umyć, osuszyć, podawać z łyżką śmietany bez przypraw, można z kroplą cytryny

3

całe danie przyrządziłam w ciągu 15-20 minut, koszt dwóch porcji ok. 4,40 zł/ 2,20 zł porcja..

4

sobota, 06 sierpnia 2011
makaron z indyczym kotletem i cukinią..

kiedy wchodzę w alejkę sklepową z makaronami, spędzam tam parę minut... przyglądam się wszystkim makaronom, bo je lubię, oglądam kształty, ceny, producentów... mam swoje ulubione, ale nie stronię od próbowania nowych i gdybym  miała dużą kuchnię, to pewnie jedną całą szafkę od dołu do góry zapełnioną miałabym makaronami, a tak - mam tylko do połowy :) tzn jedną szafkę stojącą..

tak więc makaron z mini kotlecikami z indyka, z cukinią...

1

przepis:

  • makaron szeroka wstążka karbowana 1 opak (5 zł)
  • mięso mielone z indyka 1/2 kg (5 zł)
  • cebula 1 szt (o,50 zł)
  • jaja 2 szt (1 zł)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, olej
  • bułka tarta 6 garści
  • cukinia 1 szt (mała) (0,90 zł)

makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.. mięso przygotować jak do tradycyjnych mielonych, dodać jaja, posiekaną cebulę i przyprawy, uformować mini kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i przesmażyć parę minut..

i wszystko...

2

z gotowego i przyprawionego 1/2 kg mięsa wyszło mi 36 szt mini kotlecików, koszt ok 13 zł, a porcji dla co najmniej 4-5*) osób..

*) 16 szt kotlecików zamroziłam

galaretka cytrynowa..

kiedyś galaretka była dość popularnym deserem.. czy to w domach, czy też w kawiarenkach, kawałki galaretki były podawane z bitą śmietaną, albo też podawana była 'warstwowo' w tzw. mix kolorów (raptem może 4 kolory)..

1

robiło się też galaretkę z owocami, w małych salaterkach, w niedzielne popołudnia..

w moim rodzinnym domu, o czym już zapewne wspominałam, Mama czasami robiła galaretkę do picia... nie przepadałam za nią, jeśli już...to wolałam płynny kisiel... :)

a ja wróciłam do deserów z galaretki właściwie dzięki J, który galaretki lubi…i od czasu do czasu robię sobie taki mały trzęsący się deser.. :)

2

od koloryzowanych paskudnie galaretek trzymam się z daleka, od czasów mojej rolady, którą położyła galaretka Rubinowa z Wodzisława, a pfe! :(

nigdy więcej, żadnych rubinowych, szkarłatnych, niebieskich i fioletowych wymysłów....

moja została rozpuszczona standardowo, w dwóch szklankach wody a podana z odrobiną jogurtu greckiego i paroma wiórkami gorzkiej czekolady..

3

juno....

Juno... film o młodej dziewczynie, która zaszła w ciążę... widziałam fragmenty w jakimś programie w tv i spodobały mi się, co w konsekwencji zaskutkowało obejrzeniem tego filmu w całości...

w filmie są fajne teksty, bo problem sam w sobie, życiowy..tak popularny, że aż normalny...no może z małym wyjątkiem, którym jest wątek adopcyjny...

generalnie polecam..można się pośmiać i można pomyśleć..

środa, 03 sierpnia 2011
rożek francuski z jabłkiem...

deser prosty, szybki i niedrogi, za to kaloryczny...

1

ciasto francuskie mam w lodówce....zawsze! długoterminowe może poleżeć spokojnie w chłodzie i poczekać na swoje 5 minut... albo do słodkości, albo do przekąsek... szybko się je piecze, więc dla niespodziewanych gości na deser lub jako szybka zachcianka jest w sam raz...

przepis:

  • ciasto francuskie kupne 1 paczka (2,60 zł)
  • jabłka 2 szt (1,40 zł)
  • cukier puder - szczypta

rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty (wersja najbardziej ekonomiczna, bo z kółek zostają ścinki), jabłka obrać ze skóry i pestek, pokroić w kostkę i podpróżyć chwilę w garnku, dodać cukier puder

2

wykładać masę jabłkową na ciasto i uformować rożki/pierożki jak kto woli, brzegi przycisnąć widelcem..

piec 15 minut w 180"C z termoobiegiem... z jednego ciasta wychodzi 12 rożków..

3

koszt całości 4 zł, jeden rożek niecałe 0,40 zł

kalafiorowa....

bardzo lubię zupy.. chciałam napisać, że kalafiorowa to jedna z moich ulubionych, ale przecież gotuję tylko takie, które mi smakują, więc ulubione :)

ponieważ życia z ołówkiem w ręku u mnie ciąg dalszy (wcale się tego nie wstydzę, bezrobocie bardziej mnie zawstydza), to mam fazę na w miarę tanie potrawy, a takimi właśnie są zupy...

przepis:

  • kalafior 1 szt mały ( 0,90 zł )
  • 1/2 pęczka młodej włoszczyzny (1,30 zł )
  • ziemniaki młode ok. 60 dkg ( 0, 60 zł )
  • przyprawy: sól, pieprz, maggi, kostka rosołowa, woda, koperek mrożony ( 1,20 zł )

warzywa pokroić na małe kawałki, w kostkę lub paski albo w talarki, jak kto lubi, kalafior poroździelać na małe różyczki - wrzucić wszystko do garnka i gotować ok 20 minut, przyprawić do smaku i gotowe..

1

cena zupy? ok 4 zł (produkty) - wyszło ok 4 talerzy