czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
poniedziałek, 16 kwietnia 2012
mad dog...

dotarła do mnie przesyłka, wygrane sosy Mad Dog oraz fartuszek kuchenny, który bardzo mi się przyda... już tak dużo utytłałam moich domowych koszulek, że aż wstyd..

skupiam się bardziej na tym sosie o smaku grillowanego mięsa... muszę go niedługo skosztować..

jak tylko wykorzystam któryś z sosów do jakiejś potrawy, to nie omieszkam dać tutaj znać..

1

poniedziałek, 05 marca 2012
sos cebulowo-śliwkowy..

do pulpecików a'la szwedzkich (podawanych w Ikei) zrobiłam zamiast sosu takiego pieczeniowego sos cebulowo-śliwkowy...

przepis:

  • cebula 4 szt
  • śliwka węgierka mrożona (garść)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny
  • margaryna kasia 2 łyżki

rozpuścić tłuszcz w garnku i dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę.. przesmażać do czasu, gdy cebula zacznie lekko ciemnieć.. następnie dodać sporą garść mrożonych odpestnionych śliwek węgierek oraz przyprawy, dodać 1/2 szkl wody i dusić, aż cebula będzie miękka...

całość zmiksować w malakserze na gładką masę..

1

2

środa, 04 stycznia 2012
sos winegret po mojemu...

sos vinegrette ma wiele odmian, bo i wiele ma smaków.. wszystko zależy od tego, co do sosu dodamy i w jakiej ilości..

ja od lat robię ten sos po swojemu, wg własnego smaku i upodobania..

1

przepis:

  • oliwa 1/2 szkl
  • musztarda francuska 2-3 łyżeczki
  • musztarda sarepska 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • sok cytrynowy 2 łyżeczki płaskie
  • czosnek 2-3 ząbki
  • ew. zioła wg uznania (rzadko daję, jeśli już to prowansalskie
  • woda przegotowana, chłodna 1/3 szkl

wszystkie składniki sosu wymieszać w słoiczku, czosnek wcześniej oczywiście wycisnąć.. trzymany w lodówce może postać parę dni..

piątek, 02 grudnia 2011
tzatziki domowo...

lubię ten 'grecki' sos czy też 'hinduski jogurt'... spotkałam się z nazwą tzatziki, sosu który podawany jest czasem w restauracjach do pieczonych mięs, ale również podobny w smaku był sos jogurtowy, który dany mi było jeść kiedyś w hinduskiej restauracji...

1

na użytek domowy robię go czasem do mięsa z grilla (grill działkowy, elektryczny lub patelnia grillowa), ale również podaję go do kotleta mielonego czy wołowego steku...

przepis:

  • jogurt bałkański lub grecki (dowolny) 1 opak.
  • ogórek świeży 1/2 szt (ogórek 'wąż')
  • czosnek 2-3 większe ząbki
  • majonez  2 łyżki
  • koperek  (dwie szczypty na oko), można dodać szczypiorku szczyptę
  • pieprz ziarnisty świeżo mielony (u mnie ze trzy pokręcenia)
  • sól, dosłownie 1 - 2 ciuty

do jogurtu dodaję majonez, przyprawy, starty na drobnej tarce czosnek oraz starty i odciśnięty z soku ogórek, wszystko dobrze mieszam ze sobą, chłodzę i taki schłodzony podaję do mięs..

2

lukier..

lukier do ciasta, babeczek, ciasteczek.. biały lub kolorowy..

można zrobić go na dwa sposoby: z białkiem jaja lub bez białka - na wodzie, mleku, soku

przepis 1:

  • białko jajka 1 szt
  • cukier puder 1 szkl

sposób wykonania: utrzeć białko mikserem, następnie dodać cukier puder i dalej ucierać

opcjonalnie można dodać: sok z cytryny ok 2 łyżek, sok z malin, sok z jagód (np mrożonych), sok z buraka, sok ze szpinaku, sok z wiśni, truskawek, pomarańczy, mleko zagęszczone, kakao, kawę rozpuszczalną, barwniki spożywcze lub wywar z szafranu..

1

przepis 2: (użyty poniżej do ciasta kawowego)

  • cukier puder 3/4 szkl
  • mleko 2 łyżeczki
  • woda 1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

wszystkie składniki utrzeć na gładką masę a następnie użyć do dekoracji ciasta..

2

piątek, 14 października 2011
sos do spagetti z pulpecikami..

do tego sosu wykorzystałam pomidory krojone z puszki z Biedronki ( 1,80 zł ) 2 szt, parę ząbków czosnku (1,00 zł ) i jedną małą cebulę ( 0,40 zł )  - do tego 1/2 kg mięsa mielonego ( 7,00 zł ), 2 jajka (0,80 zł ), trochę bułki tartek i przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła włoskie..

1

czosnek i cebulę pokrojone drobno przesmażyłam na odrobinie oleju, dodałam przyprawy i pomidory z puszek

małe pulpeciki po uformowaniu wrzucałam do gotującego się sosu pomidorowego, wszystko dusiło się około godziny

koszt całości: 12,80 zł, koszt makaronu 3,20 zł/ porcja ok 4 zł