czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
czwartek, 05 lipca 2012
pieczeń z szynki...

upiekłam szynkę - był to mój debiut pieczenia w rękawie foliowym - szynka do drogich mięs nie należy, bo za kg biorą na targu 14,90 zł - kupiłam 1,5 kg - natarłam przyprawami i sosami i zostawiłam na grubą dobę w lodówce..

czego ja nie użyłam do marynaty: olej, ocet balsamiczny, tabasco grillowe, keczup, musztarda, przyprawa do grilla ziołowa, sól, pieprz kolorowy i cytrynowy, liść laurowy, majeranek i chyba już, bo nie pamiętam... :) a nie, czosnek jeszcze był...

1

szynka piekła się w temp 180"C przez ok 1 h 50 min, do rękawa włożyłam też dwie spore cebule i jedno duże jabłko ze skórką lecz bez pestek...

2

po upieczeniu sos zmiksowałam - był gęsty i nie wymagał zagęszczania mąką, w smaku był wyborny, tylko jak dla mnie ciutenieńkę za słony...

mięso było miękkie i wilgotne, na zajutrz na zimno zostało zużyte do kanapek...

szynkę podałam z kluseczkami kładzionymi, a właściwie ciętymi...


(te kluski to mało dietetyczne danie, ale dietę kontynuuję..)

środa, 02 maja 2012
szynka duszona..

kawałek szynki został kupiony w celu zrobienia z niego pieczeni... ale jak to w życiu bywa, kiedy czas goni, wybiera się czasami bardziej proste wyjście..

1

w garnku rozpuściłam trzy łyżki margaryny kasi, dodałam cztery cebule pokrojone w grubą kostkę, garść suszonych podgrzybków i sześć śliwek suszonych drobno pokrojonych - do tego sól, pieprz ziołowy i czarny, trochę majeranku, liść laurowy i parę chlustów maggi w płynie..

2

3

gdy cebula zacznie się brązowić dodaję mięso pokrojone na grubsze plastry, a gdy się nieco zetnie od gorąca i zacznie z lekka przypiekać, całość podlewam gotowaną wodą i duszę ok 1,5 godziny..

podaję z ziemniakami z wody i surówką z kwaszonego ogórka i cebulki..

4

poniedziałek, 05 marca 2012
obiad nie na mieście...

to był spontan..

telefon i propozycja obiadu gdzieś na mieście... ale, że nie bardzo na to miasto miałam nastrój, to zaproponowałam obiad u siebie..

coś prostego, szybkiego, ciepłego i dla żartu 'jakby na mieście'...?

przyszły mi do głowy pulpeciki szwedzkie z żurawiną, jak w Ikei :) no ale one są specyficzne i niepodrabialne :) podobnie jak sos (bo ten z torebki do kupienia w sklepiku spożywczym Ikei, to zupełnie nie to)..

2

tak więc zrobiłam pulpeciki w formie mini kotlecików mielonych, do tego sos cebulowo-śliwkowy, ziemniaki z koperkiem (Ikea podaje ziemniaki z wody) oraz żurawina rodem z Krakowskiego Kredensu, otrzymana kiedyś w prezencie od Kasi i Zbyszka..

1

tak na marginesie: lubię Ikeę.. tę ich kuchnię, sklep i drobiazgi.. a dzisiaj wyczytałam, że Ikea będzie sprzedawać domy ze swoim wyposażeniem... no cud miód jak dla mnie, tylko wygranej w totka mi brak... :)

niedziela, 19 lutego 2012
polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowo-cebulowym..

mamy prawie przedwiośnie, a chodzą za mną smaki jesieni.... oczami wyobraźni widziałam kosze świeżo zebranych borowików i podgrzybków, pomarańczowe kurki.. zamarzyłam się o liściach dębu i wszędzie leżących żołędziach... zapachniało mi śliwkami i gruszkami...

wróćmy na ziemię...  grzybów w lodówce nie miałam, ale śliwki i owszem, więc na mały kompromis można było pójść...

i z tego zrodziła się polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowo-cebulowym...

1

przepis:

  • polędwiczka wieprzowa 1 szt
  • śliwki mrożone 3 garści 
  • cebula 2 szt średnie
  • margaryna Kasia 50g
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziołowy, ocet balsamiczny
  • ziemniaki 1/2 kg
  • warzywa na patelnię 1 op

polędwicę podzielić na 3 kawałki, obsmażyć do zbrązowienia na gorącym tłuszczu przez kilkanaście minut

w rondelku rozpuścić tłuszcz, dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę, przyprawy i śliwki, gdy wszystko zacznie się dusić, podlać odrobiną wody, ale nie za dużo..

przełożyć do rondla podsmażone kawałki polędwicy i dusić przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu i przekładając kawałki na drugą stronę... jeśli sos odparuje, podlać odrobiną wody, a pod koniec gotowania wymieszać dokładnie miażdżąc śliwki i łącząc je z cebulą..

2

ziemniaki ugotować na puree, u mnie przeciśnięte przez praskę do ziemniaków

warzywa na patelnię ugotowałam w małej ilości lekko osolonej wody..

3

środa, 01 lutego 2012
obiad w 15 minut..

obiad w 15 minut - czy to możliwe? ależ możliwe..

1

bierzemy dużego ziemniaka i dokładnie myjemy, po czym umieszczamy w mikrofali włączając ją na 10 minut

następnie rozgrzewamy olej na patelni, kroimy w plastry polędwiczkę wieprzową, z lekka rozbijając a następnie soląc

kolejnym zajęciem jest wysypanie na talerzyk odrobiny bułki tartej i rozbicie w miseczce jednego jajka, które roztrzepujemy przez sekundę

następnie maczamy medaliony z polędwicy w jajku, bułce i smażymy na gorącym oleju przez parę chwil, przerzucając na drugą stronę po minucie, dwóch..

gdy medaliony się smażą, wyciągamy miks sałat, obieramy pół ogórka i kroimy go w kostkę, następnie dodajemy go wraz z odrobiną rzeżuchy i koperku oraz paru kropli cytryny do śmietany lub jogurtu greckiego

sałatę układamy na talerzu, na sałacie medaliony, obok połówkę ziemniaka a na ziemniaku sos ogórkowo-śmietanowo-jogurtowy..

2

a potem, potem pstrykamy fotkę i zaczynamy jeść :)

koszt porcji ok. 4 zł

środa, 04 stycznia 2012
schab w sosie musztardowo-piwnym..

czasami lubię poznawać nowe smaki.. bo dlaczego nie? jeśli coś jest jadalne, dobre, smakuje innym, to dlaczego tego nie spróbować? jeśli coś mi nie zasmakuje, w efekcie nie ugotuję tego nigdy więcej, ale jeśli tam gdzieś jest coś, co może przyjąć się w mojej kuchni, to czemu nie..

takim eksperymentem jest poniższy przepis na schab w sosie musztardowo-piwnym, pierwowzór jak się doczytałam to przepis z kuchni normandzkiej, a podany światu przez Nigellę Lawson i dalej podany przez forumowiczkę na Galerii Potraw..

przepis opierał się na cydrze, a w polskiej wersji na piwie jabłkowym Reds..

1

przepis:

  • schab środkowy 4 kotlety
  • 250 mln piwa jabłkowego
  • 200 ml śmietany 18 %
  • musztarda francuska 1,5 łyżki
  • musztarda sarepska 1 łyżeczka płaska
  • olej aromatyzowany czosnkiem
  • przyprawy: sól i pieprz czarny

rozbite kotlety schabowe posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju  - odłożyć na czas robienia sosu..

na patelnię, na której smażyły się kotlety wlać piwo i pogotować około 1-2 minut, do piwa dodać śmietanę wymieszaną z musztardą francuską i sarepską (można bez tej drugiej, ale chciałam, żeby sos był bardziej musztardowy niż śmietanowy) - wszystko pogotować do czasu, gdy sos zacznie gęstnieć..

polać nim mięso lub włożyć mięso do sosu i jeszcze chwilę je w nim potrzymać..

2

czwartek, 24 listopada 2011
pulpety w podgrzybkach..

nie wiem, czy wypada się do tego przyznawać czy nie, ale czasami nie mam serca do gotowania... ani serca, ani chęci, ani nastroju.. tak więc bywa, ale przecież dobrze by było, gdyby obiad w domu był..

wówczas robię coś naprawdę szybkiego, tak szybkiego, aby danie powstało maksymalnie w pół godziny i dało się odgrzać o dowolnej porze...

1

to też przykładem takiej kuchni są pulpety w sosie podgrzybkowym z marchewką i z makaronem...

surowce to mielone mięso wieprzowo-wołowe, mrożone podgrzybki, marchew, makaron i standardowe moje przyprawy..

przepis:

  • mięso mielone 1/2 kg ( 6,00 zł )
  • mrożone podgrzybki 1/2 op. ( 4,50 zł )
  • makaron świderki 1 op. ( 2,50 zł )
  • jajka 2 szt ( 0,60 zł )
  • cebula (mała) ( 0,10 zł )
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, liść laurowy, pieprz ziołowy, maggi, 2 marchewki, 3 łyżki mąki, 3 łyżki bułki tartej ( 1.30 zł )

2

przygotowuję dwa garnki z wodą i wstawiam na gaz, do jednego z nich dodaję mrożone grzyby, obraną i pokrojoną marchew oraz przyprawy i zabieram się za przygotowanie mięsa, w między czasie gotuję makaron..

mięso przygotowuję tak, jak na kotlety mielone, dodając jajka, przyprawy do smaku, bardzo drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą (zamiast tej namaczanej zwykłej) - wyrabiam, formuję małe kuleczki i wrzucam do gotujących się grzybów i marchewki..

rozrabiam w odrobinie wody trzy łyżki mąki do zagęszczenia sosu i wlewam do całości, aby podczas gotowania wszystkie smaki się połączyły..

koszt całości ok 15 zł za ok 5-6 porcji (porcję liczę na 6-8 szt pulpetów, na fotografii jest moja, mniejsza porcja :) )

piątek, 11 listopada 2011
łopatka w sosie szalotkowym..

wciąż zdumiewają mnie wpisy na forach o oszczędzaniu i oszczędnym gospodarowaniu (gotowaniu również), że mięso należy do jednych z droższych produktów, wobec czego zdarzają się sytuacje, że w pewnych domach z tegoż właśnie powodu,  mięso jadane jest raz w miesiącu! no niebywałe...

przez ostatnich kilka miesięcy przechodzę niezłą szkołę życia z ołówkiem w ręku, zapisuję dosłownie wszystkie wydatki i wciąż kontroluję wydatki jak tylko mogę, co jednak nie wyklucza zakupu mięsa i wędlin, choć ich ceny (a głównie ceny wołowiny) nie są takie niskie..

zdarzają się jednak i sklepy i okazje, że mięsa dobrego gatunku są w przystępnych cenach... ot choćby szynka 10.99 zł/kg w MarcPolu, 15 zł/kg w Biedronce a 14.99 zł/kg w Carrefourze..

łopatkę zaś można kupić na 12.99 zł/kg a jest to dobre mięso zarówno do dania obiadowego, jak i zrobienia z niej wędliny do chleba.., ba..łopatkę można zmielić i wyjdą fantastyczne kotleciki mielone czy wszystko inne, co ze zmielonego mięsa można zrobić, np gołąbki...czy klops..

z ostatnio zakupionej łopatki wieprzowej zrobiłam duszone mięso w sosie szalotkowym..

1

przepis:

  • łopatka 1,20 kg
  • szalotki 3 garści, kilkanaście sztuk
  • margaryna 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, liść laurowy, maggi
  • dwie łyżki mąki do zagęszczenia sosu

na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć obrane szalotki (mogą być w całości lub w połówkach), dodać pokrojone w grube plastry mięso i przyprawy, podsmażyć wszystko przez parę minut do zarumienienia się mięsa i cebulek, następnie podlać wodą i dusić przez ok 1-2 godziny, pod koniec duszenia dodać rozrobioną mąkę i pogotować jeszcze chwilę..

mięso lubimy miękkie, stąd ten długi czas duszenia..

podałam łopatkę z surówką z gotowanego selera z odrobiną śmietany..

2

a na deser, krótki powrót do smaku z dzieciństwa: czerwona oranżada... (co z tego, że to chemia..choć przez chwilę miałam znowu 8 lat) :)

sobota, 24 września 2011
szynka w sosie...

kilka dni temu kupiłam kawałek dorodnej szynki i przypomniało mi się, że dawniej dość często w domu Rodziców,  mięso 'obiadowe' miało właśnie postać takich duszonych kawałków... do tego ziemniaki tradycyjne i marchewka na ciepło, w kostce, lekko tłuczona tłuczkiem do ziemniakó lub buraczki na słodko..

tak więc zrobiłam sobie powrót do dzieciństwa, z małym wyjątkiem, za surówkę robił słoiczkowy gotowiec...

będzie bez szczegółowego przepisu, bo to żadne tam takie trudne... ot, powtarzalne jak większość moich duszonych mięs... tłuszcz, cebula, przyprawy, mięso a potem woda i ciut mąki do zagęszczenia...

1

ta wielka porcja, to porcja dla syna...

koszt szynki: 12,20 zł/1,20 kg - na duszenie wzięłam 3/5 kawałka, z reszty 2/5zrobiłam gulasz z papryką.. koszt porcji mięsa ok 2,45 zł bez ziemniaków i surówki

sobota, 10 września 2011
żeberko duszone na puree brokułowo-ziemniaczanym..

z rodzinnego domu pamiętam żeberka w postaci pieczono-duszonej, w tłuszczu, z czosnkiem wiodącym w smaku, miękkie, rozpadające się mięso i miękkie kostki...

parę lat temu posmakowałam w żeberkach grillowanych w miodzie (co wcześniej wydawało mi się niemożliwe, bo jak to? mięso i miód? a fe! ) no, ale okazało się, że to całkiem dobry mariaż...

grilla na powietrzu nie miałam pod ręką, miałam elektryczny, ale z wygodnictwa i aby go potem nie szorować - nie wyjęłam go i udusiłam te moje żebra..

1

przepis:

  • żeberka wieprzowe 1/2 kg ( 6,50 zł )
  • czosnek 3 spore ząbki ( 0,50 zł )
  • olej, parę łyżek ( 0,50 zł )
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, przyprawa grillowa, majeranek  ( 0,50 zł )
  • ziemniak 1 szt duży ( 0,10 zł ), kawałek brokuła ( 0,30 zł )

umyte mięso przesmażyć na oleju do zarumienienia, dodać przyprawy, przełożyć do rondelka, zalać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.. pod koniec duszenia można je trochę odparować..

2

swoje żebra podałam na zielonym puree z ziemniaków i brokułów, czyli dwa w jednym...

3

gdy gotujące się ziemniaki zaczynają mięknąć, dodać brokuły i gotować jeszcze ok 6 min, następnie odcedzić i utłuc na puree...

4

koszt całości: 8,40 zł, koszt porcji 2,20 zł (puree było na 2 porcje tylko)

niedziela, 14 sierpnia 2011
karkówka grillowana..

przyprawy do grilla mają taki specyficzny smak i zapach... na tyle mocny, że gdy w okolicy ktoś rozpala grilla i zaczyna grillować mięso, a zapach ten dociera do moich okien, to moje kubeczki smakowe zostają pobudzone i nie ma zmiłuj...cierpię okropecznie z zazdrości.... dlaczego? otóż dlatego, że bardzo lubię grillowane mięso...

1

'na powietrzu' czy 'za miastem' bywam rzadko, więc namiastką grilla jest moja patelnia grillowa lub grill elektryczny.. , ale najczęściej jednak patelnia, bo szybko się ją wyjmuje, używa, a potem myje i chowa :)

opakowanie karkówki 5 kotletów ( 9,00 zł ) zamarynować na przynajmniej dobę w odrobinie oleju i przyprawach 'Grill ziołowy', lekko posolić ale nie za dużo, bo przyprawa zawiera sól...

2

3

podałam sobie z pomidorem malinowym na sosie musztardowo-majonezowym...

koszt porcji: ok. 2 zł

środa, 10 sierpnia 2011
sznycel wieprzowy na sałacie...

zostałam obdarowana przez dziewczyny, jak przez dobre wróżki :) każda z nich przyniosła coś od siebie dla mnie...

dostałam wielkiego arbuza, czekoladki, likier kawowy i.... kawałek schabu bez kości - to dość osobliwy prezent jako prezent, ale ja lubię praktyczne prezenty :)

dziękuję dziewczyny! :)

tak więc z owego kawałka schabu zrobiłam garnek bitek wieprzowych (patrz: bitka wieprzowa, zakładka: wieprzowina) oraz garnek roladek wieprzowych w sosie cebulowo-cukiniowym (patrz: roladki w cebuli, zakładka: wieprzowina)... a także cztery sznycelki...

1

przepis:

  • schab bez kości 4 małe kotlety ( 3 zł )
  • jajko 1 szt ( 0,50 zł )
  • trochę mąki do oprószenia
  • sól, pieprz
  • olej
  • ziemniak 1 szt ( 0,20 zł )
  • sałata 5-6 listków ( 0,50 zł z przyprawami)
  • śmietana/jogurt 1-2 łyżki ( 0,20 zł)

kotlety schabowe roztłuc na sznycle, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące, maczać w roztrzepanym jajku i smażyć na oleju po parę minut z każdej strony

2

ziemniaka umyć i potraktować mikrofalą ok 8 minut, następnie przekroić na połowę i lekko przyrumienić na tłuszczu po sznyclach.. ziemniak smakuje jak pieczony w ognisku

sałatę umyć, osuszyć, podawać z łyżką śmietany bez przypraw, można z kroplą cytryny

3

całe danie przyrządziłam w ciągu 15-20 minut, koszt dwóch porcji ok. 4,40 zł/ 2,20 zł porcja..

4

piątek, 29 lipca 2011
roladki z papryką..

opróżniam zamrażalnik.. czas na wymianę zapasów, wobec powyższego wyciągam to, co tam mam..

wyciągnęłam paczkę kotletów schabowych i parę świeżych papryk.. co zrobić z takiego duetu najszybciej? no ba... roladki...

1

przepis:

  • schab kotlety 5 szt
  • papryka świeża 2 szt
  • mąka 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziołowy, liść laurowy

rozbite kotlety schabowe posolić i posypać pieprzem, papryki pozbawić pestek, pokroić na pół i te połówki zawinąć w mięso..

zawinięte roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni, aby mięso się ścięło i nie rozwijało, a następnie przełożyć do gotującej się wody z przyprawami i dusić ok 30 minut (w tej wersji byłam wygodna i poddusiłam je w leczo)

2

3

poniedziałek, 25 lipca 2011
pulpet a'la klops..

pulpecik to czy klopsik?

pulpety pokulane wrzucamy na wrzątek, a klopsy pokulane*) z lekka obsmażamy przed wrzuceniem na gorącą wodę..

1

*) pokulane tj. z masy mięsnej zrobione kulki i obtoczone w mące  lub bułce tartej lub w czymkolwiek

spontanicznie wzięłam się za te pulpeto-klopsy, bo szybkie... miały być w sosie pieczarkowym, ale pieczarki wyszły :) na towarzystwo suszonego podgrzybka też nie mogły liczyć, bo... podgrzybki wyszły.. w zamrażalniku wprawdzie gdzieś głęboko powinny być mrożone, ale musiałabym wyjąć z pół zawartości zamrażarki, aby się do nich dostać...

zatem pulpeto-klopsy ugotowały się we własnym sosie...  był też chwilowy pomysł, aby dopieścić je dwiema sporymi paprykami, ale zajęłam się czym innym i papryki uleciały z pierwszym powiewem przedpołudniowego zefirka przy otwartym balkonie....

no dobra, zgięta w pół, albo raczej nierozgięta, bo kręgosłup posypał mi się na dobre i raz ciągnie, a raz nie puszcza - stanęłam przed kuchenką...

2

przepis:

  • mięso wieprzowe mielone (tym razem gotowe, czy wieprzowe? uwierzmy, że tak)
  • 2 jaja
  • cebula mała
  • bułka tarta, trzy garstki
  • sól, pieprz czarny, ziołowy, maggi, liść laurowy, lubczyk świeży
  • mąka 4 łyżki (do obtoczenia)
  • olej, margaryna do smażenia

mięso wyrobić z przyprawami, jajkami i cebulą, uformować kulki, obtoczyć w mące i obsmażyć chwilę na tłuszczu starając się, aby nie przypiec za mocno...

lekko obsmażone wrzucić na wrzątek z przyprawami i gotować ok 20-30 min, sos zagęścić w ulubiony sposób: mąką, zasmażką, ziemniakiem, chlebem razowym lub sosem z torebki

3

podałam z kaszą, bo makaronu papardelle nie chciało mi się gotować...

sobota, 25 czerwca 2011
kieszonki schabowe z brzoskwinią w owocowym sosie..

moje ostatnie zakupy obfitowały w porcjowany schab (paczka 6 szt 6,75 pln, Lidl), to też mogę uskutecznić kolejną wariację na temat wieprzowiny..

dziecię moje wraz z miłością swą moczą stopy w morzu, w Łebie, a ja ten wolny czas mogę poświęcić na dogadzanie sobie smakami, które niekoniecznie przyjmują się na innych podniebieniach...

1

tak więc tym razem będzie to schab z brzoskwinią, w słodkim sosie...

przepis:

  • schab, kotlety 6 szt
  • brzoskwinie 3 szt
  • cebula 1 szt
  • powidła śliwkowe 2 łyżki, żurawina do mięs (galaretka) 4 łyżki, dżem malinowy 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny i kolorowy, olej
  • ryż 1 torebka

mięso rozbić na cienkie kotlety, w każdy zawinąć po dwa kawałki brzoskwiń

23

kieszonki spiąć wykałaczkami i obsmażyć na odrobinie oleju, do ścięcia mięsa tak, aby potem nie przepuściło ze środka sosu z brzoskwini..

45

w rondelku przesmażyć drobno posiekaną cebulę i dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, następnie dodać powidła, galaretkę i dżem, podlać wodą i podgotować parę minut

67

obsmażone kieszonki dodać do gotującego się sosu i dusić przez ok 20-30 min

pod koniec gotowania wyjmuję mięso z sosu, a sos miksuję na gładką emulsję

podaję z gotowanym ryżem..

słodko-kwaśny sos smakuje wybornie z mięsem nadzianym brzoskwiniami, ale oczywiście trzeba być amatorem takich smaków...

czwartek, 23 czerwca 2011
duszone roladki na cebuli..

zachciało mi się duszonej cebuli i schabu... ale chciałam tak inaczej, nie jak zwykle - więc wymyśliłam sobie schabowe roladki..

2

danie robiło się bardzo szybko i smakowało tak, jak smakować miało...

przepis:

  • schab bez kości 6 szt
  • cebula 3 szt
  • ziemniaki 2 szt
  • sól, pieprz ziołowy, czarny, papryka słodka, koperek
  • olej

kotlety rozbiłam dość cienko w torebce foliowej (i ściany czyste i tłuczek) :), oprószyłam solą i pieprzem, po czym zawinęłam dość ścisło i obsmażyłam na oleju, aby się ścisnęły jeszcze bardziej..

12

34

na oleju po roladkach usmażyłam cebulę z przyprawami, podlałam ją obficie wodą i poddusiłam dodając do niej roladki, całość dusiła się może przez około 20 min, w czasie, w którym ugotowały się ziemniaki

56

ziemniaki podałam pokrojone w ćwiartki i posypane świeżym koperkiem, a roladki pokroiłam w grube plastry i ułożyłam na kopczyku z duszonej cebuli...

1

kusiło mnie jeszcze mleko zsiadłe do tego, ale zdrowy rozsądek nie pozwolił mi na taki eksperyment... :)

kotlet ziemniaczano-mięsny na młodej kapuście..

przyszło mi do głowy połączyć mięso mielone z gotowanymi ziemniakami i wyszły z tego kotleciki bardziej ziemniaczane niż mięsne, miałam je zawinąć w kapustę a'la gołąbki, ale szybciej było poszatkować kapustę i ją udusić...

1

tak więc mięso mielone przyprawione do tradycyjnych kotletów mielonych zmieszałam z gotowanymi ziemniakami, obtoczyłam w jajku i bułce i obsmażyłam z dwóch stron na rumiano

kapustę poszatkowałam i wrzuciłam do garnka, w którym uprzednio podsmażyłam garść boczku pokrojonego w kostkę, dodałam trochę koperku..

kapusta udusiła się dość szybko, wyłożyłam na nią kotleciki i obiad gotowy..

sobota, 11 czerwca 2011
Dżony mielony....

od kilku dni trafiam w tv na reklamę warzyw, tę od ratatuj, dzieciaków  chowających warzywa w kanapie i Dżonego mielonego...

a że dzisiaj miał być kolejny szybki obiad, to do wyboru był albo tradycyjny schabowy albo Dżony... :)

wybór padł na mielonego...

1

ziemniaki do wody, ogórki wyskakują ze skóry, pomidor z cebulą w kostkę i do miseczki...

w czasie robienia surówki, smażą się kotlety i dochodzą ziemniaki, sok z kostką lodu do popicia..

a tak na marginesie: syndrom hiszpańskiej ecoli spowodował spadek cen świeżych ogórków, dzisiaj w sklepie za 1 kg ogórków chcieli 1,45 zł/kg i  za dwa wielkie ogórki zapłaciłam 0,99 zł (na etykiecie napisane było, że polskie)

tak sobie myślę, że może spróbować nadziewanych? tak, jak robi się cukinię lub bakłażana... to może być ciekawe...

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
mięsa pieczone..

mięsa pieczone - to taki zestaw świąteczny, bo rzadko piekę mięsa na codzień..

głównie jest to pieczony schab karkowy, schab środkowy, boczek i klops z jajkiem, a tym razem było to:

  • karkówka z czosnkiem
  • boczek z majerankiem
  • klops z marchewką

m

schab karkowy ok 1,5 kg, boczek bez kości ok 1,3 kg, mięso mielone ok 1 kg, przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek suszony i świeży, cebula, jajka 3 szt, bułka tarta

k1

karkówkę i boczek posolić, popieprzyć, posypać mielonym suszonym czosnkiem i majerankiem, w karkówkę powbijać ząbki czosnku, boczek potraktować większą ilością majeranku

b11

mięso mielone przyprawić, dodać drobno pokrojoną cebulę i surowe jajka oraz trochę bułki tartej

klkll

karkówkę i boczek zawinąć w folię aluminiową i niech poleżą parę godzin, a masą z mięsa mielonego napełnić keksówki wcześniej posmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą

llk

mięsa piec w temp ok 220'C - klops ok 1 godziny, karkówkę i boczek ok 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości

wtorek, 29 marca 2011
paprykarz z polędwiczek..

ten paprykarz zaplanowanym nie był..  powstał, ponieważ ostało się kilka plastrów polędwiczek, nie wykorzystanych do szaszłyków, jak również zostało trochę pokrojonych warzyw

postanowiłam wykorzystać te składniki nie na kolejne szaszłyki, ale jako paprykarz, którego dość dawno nie jedliśmy..

p11

przepis:

  • polędwiczki wieprzowe
  • papryka czerwona i żółta
  • cebula
  • pieczarki
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa grill ziołowy, maggi
  • koncentrat pomidorowy
  • mąka 2 łyżeczki
  • ryż biały
  • natka pietruszki

polędwiczki pokroić w plastry (u mnie już były pokrojone i przeleżakowane w przyprawach), przyprawić do smaku, warzywa pokroić w duże kostki

pp1

przełożyć wszystkie składniki do garnka, trochę podsmażyć, dolać wodę i dusić ok 40-50 min

pp2

po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy z mąką do lekkiego zagęszczenia sosu

pp3

podawać z ryżem lub kładzionymi kluskami

pp4

środa, 23 marca 2011
roladki schabowe w sosie serowym..

to miały być roladki z piersi kurczaka, ale piersi 'wyszły', ze sklepu wyszły, skończyły się, zostały wykupione, koniec finito amba, jak mawiała Mama, nie ma i już..

tak więc zakupione zostały kotlety schabowe i z nich to powstały rzeczone roladki...

rr1

przepis:

  • 4 szt kotleta schabowego
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek(szczypta), maggi (3 chlusty)
  • brokuły mrożone 1/2 paczki
  • marchew 2 szt średnie
  • ser żółty 1 plaster
  • mąka (do obtoczenia) i 1 łyżka do zagęszczenia sosu
  • ser topiony 1 kostka (standard)
  • woda 3-4 szkl
  • olej
  • ryż 1-2 torebki

mięso rozbić tak cienko, jak się da ( czysto rozbija się mięso umieszczone w torebce z grubszej folii np tzw 'woreczki strunowe' ) posolić, popieprzyć

rr2

na rozbite kotlety nałożyć farsz z paru kawałków brokułów i kawałka sera żółtego, zawinąć w roladki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju do zarumienienia i do zaciśnięcia się roladek

rr3

rr4

podsmażone roladki przełożyć do rondelka z wodą i przyprawami, po paru minutach dodać pokruszony na kawałki serek topiony i łyżkę mąki do zagęszczenia sosu, gotować ok 30 min

rr5

jeśli chcę uzyskać puszysty sos serowy (bez grudek mąki i nierozpuszczonego sera) miksuję sos minutkę, to wystarczy...

warzywa na jarzynkę, czyli pozostałe brokuły i obraną, pokrojoną ukośnie marchew ugotować w lekko osolonej wodzie

roladki podaję z ryżem i gotowanymi warzywami

rr6

tym razem całe danie poszło do spożycia przed zrobieniem zdjęcia :(

kotlet mielony...a'la hamburger..

sama nie bardzo wiedziałam na co dokładnie mam chęć, czy to ma być kotlet mielony, czy może hamburger, a może burger king czy burger queen? :)

przepis:

  • 1/2 kg mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 spora cebula
  • bułka tarta (na oko) - nie miałam kajzerki do namoczenia
  • przyprawy: sól, pieprz

 

mięso zmielić, a jeśli jest zmielone, to dodać do niego jaja, przyprawy, bułkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę (cebulę można też przesmażyć na odrobinie oleju)

mm1

/wszelkie podobieństwo nie było zamierzone, a może jednak...było  ;) /

całość wymieszać, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub mące i usmażyć na oleju po parę minut z każdej strony

mm2

do masy mięsnej można dodać natkę pietruszki, pokrojone drobno pieczarki, ser żółty w kostkę lub zielony groszek albo marchewkę - to zależy od naszej fantazji, acha: można się pokusić i schować w każdym kotlecie przepiórcze jajko, ugotowane wcześniej na twardo..

środa, 02 marca 2011
kiełbaski śniadaniowe..

czasami człowiek zmuszony bywa zaspokoić swój głód w miarę szybko, tak aby przygotowanie posiłku nie zabrało dużo czasu, by jedzenie było ciepłe i jeszcze w miarę zjadliwe.. po co sięgnęłam tym razem? po samą chemię, co okazało się po przeczytaniu etykiety..

przepis:

kupne kiełbaski wrzucić na wrzątek, pogotować kilka minut..

kielbia

kiebia1

qq

skl

nie powiem, ale kiełbaski były całkiem przyzwoite... :)

czwartek, 24 lutego 2011
kotlet schabowy z kostką...

kotlet schabowy z kostką, moja najbardziej ulubiona forma schabu...

przepis:

schab z kością pokrojony w kotlety, jajo, bułka tarta, sól - rozbić mięso na kotlet, posolić, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju po parę minut z każdej strony... podawać z warzywami, sałatami...

 

sc

sca

 

sobota, 19 lutego 2011
bitki wieprzowe...zamiast schabowych tradycyjnych..

to miały być kotlety schabowe z kostką... i nie były, bowiem ta kostka, na której mi najbardziej zależało, była i jakby jej nie było...

schabowe kotlety zostały zatem bitkami wieprzowymi w sosie z cebulą, śliwką węgierką i zielem angielskim, podane z kaszą pęczak i z zieloną sałatą ze śmietaną..

blado...ale smakowicie..

przepis:

4 kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do wrzątku z przyprawami i śliwkami, na patelni udusić cebulę pokrojoną w piórka i obtoczoną w mące, przełożyć do garnka i dusić ok 30-40 min


b

b1

b3

tak na marginesie: koszt takiej porcji obiadowej to ok. 3,50 zł

 
1 , 2