czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
niedziela, 27 lutego 2011
żeberka cielęce w kapuście..

żeberka cielęce w kapuście kwaszonej dopieszczone żeberkami wieprzowymi z prostej przyczyny - tych cielęcych było zbyt mało..

przepis:

- 0,50 kg żeberek cielęcych

- 0,70 kg żeberek wieprzowych

- 1,50 kg kapusty kwaszonej (z marchwią)

- przyprawy: pieprz czarny, ziołowy, sól, przyprawa do grilla,czosnek granulowany, majeranek, olej, maggi, ziele angielskie, liść laurowy, garść śliwek suszonych, dwie garści suszonych grzybów

mięso natarłam zaprawą do mięsa z oleju i przypraw, poddusiłam w garnku, podlałam wodą i dodałam pokrojoną kapustę (nie płukałam, była ok), całość dusiła się ok 2 godzin..

ze

ze1

ze2

 

czwartek, 24 lutego 2011
mostek cielęcy w kawałkach...

marzyła mi się pieczeń z mostka cielęcego, nadziewana, pokrojona w plastry..no ale cóż...

zakupiony przeze mnie mostek był w kawałkach, do tego w takich, które niespecjalnie dałyby się odkostnić i zrolować.. tak więc z mięsnych kawałków powstała cielęcina w sosie własnym, podana z kluskami śląskimi i modrą kapustą, a na pozostałym mostku, na żeberkach ugotuję kapustę kiszoną i będzie to danie na kształt bigosu i kapusty zasmażanej w jednym... to się jeszcze zobaczy..

przepis:

kawałki cielęciny oczyścić z włókien i tłuszczyku, cebulę pokroić w ćwiartki, rozgrzać w rondlu kawałek zwykłej margaryny, dodać przyprawy: sól, pieprz ziołowy i cebulę, gdy cebula się lekko zarumieni dodać mięso pokrojone w kawałki, obsmażyć do zarumienienia, po czym przykryć pokrywką i dusić ok 1,5 godziny, można dolać nieco wody, aby mięso się nie przypaliło...

podać z ugotowanymi kluskami śląskimi, kładzionymi lub tłuczonymi ziemniakami..

ci

ci1

ci3

ci4