czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
sobota, 19 października 2013
pseudo chilli, pseudo con carne..

po prostu pulpety z czerwoną fasolą.. prawie jak chilli con carne, ale prawie...robi wielką różnicę..

1

2

przepis prosty jak pulpety... zrobić pulpety, zagęścić sos, dodać fasolę z puszki i dwie garści świeżego szpinaku..

zamiast ryżu miałam tu makaron w dinozaury, ot poniosła mnie fantazja..

 

sobota, 27 kwietnia 2013
szybko, ponoć po toskańsku...

że szybko, to fakt... a że ponoć po toskańsku, to na słowo honoru muszę uwierzyć...

szybkie pulpeciki ze spaghetti w sosie toskańskim z tygodnia włoskiego w Lidlu :) sos oczywiście kupny gotowiec, w składzie: siekane pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, boczek wędzony, sól, cukier i dalej nie pamiętam... :)

dodałam do sosu parę łyżek jogurtu naturalnego, bo był zbyt ostry dla mnie, do tego własnej roboty pulpeciki oraz spaghetti z paczki...

całość całkiem znośna, nie że powala ten sos na kolana, generalnie może być, ale ze słoikowych pomocników to wolę Patak'sa..

1

2

wtorek, 26 marca 2013
27 klopsików..

27 klopsików indyczych w sosie pieczarkowo-serowym z liśćmi młodego szpinaku i makaronem pappardelle...

1

to mi wyszło z pół kilograma mielonego indyka, połowy paczki szpinaku, kubeczka sera topionego i trzech garści pieczarek, do tego jedna cebula, trochę przypraw, ciut masła i mąki.. woda...

2

oczywiście zaczęłam od pieczarek, które przesmażyłam na maśle, pokrojone w plastry - następnie dodałam pół cebuli..

w drugim garnku zagotowałam wodę na makaron, który po ugotowaniu przelałam olejem smakowym w ilości...hmm..może dwóch łyżek stołowych, no może trzech...

następnie usmażyłam klopsiki i wraz z pieczarkami umieściłam w garnku z gorącą wodą i przyprawami... pod koniec gotowania dodałam ser oraz szpinak...

3

5

sprawne oko dostrzeże też małą garść natki pietruszki i kolorowe ziarna pieprzu...

to tak w skrócie... :)

wciąż się zastanawiam, dlaczego nie dodałam jogurtu...

6

sobota, 06 sierpnia 2011
makaron z indyczym kotletem i cukinią..

kiedy wchodzę w alejkę sklepową z makaronami, spędzam tam parę minut... przyglądam się wszystkim makaronom, bo je lubię, oglądam kształty, ceny, producentów... mam swoje ulubione, ale nie stronię od próbowania nowych i gdybym  miała dużą kuchnię, to pewnie jedną całą szafkę od dołu do góry zapełnioną miałabym makaronami, a tak - mam tylko do połowy :) tzn jedną szafkę stojącą..

tak więc makaron z mini kotlecikami z indyka, z cukinią...

1

przepis:

  • makaron szeroka wstążka karbowana 1 opak (5 zł)
  • mięso mielone z indyka 1/2 kg (5 zł)
  • cebula 1 szt (o,50 zł)
  • jaja 2 szt (1 zł)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, olej
  • bułka tarta 6 garści
  • cukinia 1 szt (mała) (0,90 zł)

makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.. mięso przygotować jak do tradycyjnych mielonych, dodać jaja, posiekaną cebulę i przyprawy, uformować mini kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i przesmażyć parę minut..

i wszystko...

2

z gotowego i przyprawionego 1/2 kg mięsa wyszło mi 36 szt mini kotlecików, koszt ok 13 zł, a porcji dla co najmniej 4-5*) osób..

*) 16 szt kotlecików zamroziłam

piątek, 08 kwietnia 2011
szybki obiad...

bo kiedy wydaje ci się, że masz jeszcze tyle czasu na wszystko, nagle otwierają się drzwi i staje w nich Twoje dorosłe i głodne dziecko, wracające ze szkoły...

odkładasz książkę, którą właśnie czytasz i zaczynasz błyskawicznie przeszukiwać swoją pamięć wewnętrzną niczym dysk komputera ze wszystkimi kompilacjami produktów, które masz w szafkach i w lodówce, szacujesz czas ich przetworzenia, a ponieważ piątkowy leń jest w tym wszystkim najbardziej dominujący, wybierasz to, co zajmie ci najmniej czasu...

in1

sięgasz więc po:

  • paczkę ryżu basmati
  • garnek z lekko osoloną wodą
  • patelnię grillową
  • pojemnik z indyczymi sznyclami w marynacie
  • słoiczek z żurawiną

jeśli do garnka nalejesz gorącej wody i przykryjesz go przykrywką, woda zaczyna wrzeć za parę chwil, wrzucasz torebkę ryżu, a najlepiej dwie, bo przecież uwielbiasz ryż i o sobie też pomyślisz, w czasie gdy ryż już się gotuje, rozgrzewasz patelnię, zamarynowane wczoraj sznycle z indyka kładziesz na patelni i obsmażasz po parę minut z każdej strony

ugotowany ryż wykładasz na talerz, układasz na nim dwa zgrillowane kawałki indyka i obficie dekorujesz żurawiną, którą Twoje dziecko lubi...

in2

podajesz i obserwujesz jak wszystko w trymiga znika z talerza, masz dumną minę, choć wcale tak bardzo się nie napracowałaś przy tym obiedzie...

in3

sobota, 05 marca 2011
indyk myślał o niedzieli, a w sobotę...

sznycle z filetu indyczego, szybko i smacznie....

przepis:

  • filety indycze, sznycle
  • przyprawy: sól, przyprawa Grill ziołowy
  • olej
  • kasza kuskus

filety indycze zamarynować w zaprawie z oleju i przypraw, smażyć na patelni grillowej przez parę chwil, podać z kaszą kuskus, która dochodzi w trakcie smażenia mięsa

in2

in1

in3