czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
sobota, 02 listopada 2013
kurczak cytrynowo-miodowy z jabłkami...

..leżakuje sobie na balkonie i dojrzewa w przyprawach i mazidłach, aby niedługo zostać upieczonym..

nadziany wewnątrz jabłkami i cytrynami, leżakuje w mazidle z oliwy, cytryny, miodu, czosnku, oregano, pieprzu i papryki, soli oraz odrobiny przyprawy grillowej ziołowej..

będę go piekła godzinę w temperaturze 200"C..

z żurawiną na gorąco powinien smakować wybornie, a czy będzie? :)

niedziela, 18 listopada 2012
kurczak w sosie serowo-pieczarkowym...

od czasu do czasu ubolewam sobie mocno, że nie mam ogromniastej lodówki i takiej też zamrażarki.. oj, zapasów miałabym co nie miara... a do tego jeszcze spiżarnia z ogromem przetworów na zimę...ogórki, grzybki, sałatki wszelkie, soki, kompoty... - się rozmarzyłam znowu...

lubię mieć w swojej lodówce różne produkty, zarówno świeże jak i mrożone - tak też poczyniłam z pieczarkami, które ostatnio kupiłam z przeznaczeniem na pizzę i coś jeszcze.. - część zamroziłam, a z części postanowiłam zrobić sos do kurczaka.. w swojej nomenklaturze nazywam to 'z szybka' potrawką..

1

przepis:

  • 1,5 piersi z kurczaka
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1,5 cebuli (można 2, ja miałam zbywającą połówkę, więc nie obierałam drugiej całej)
  • 1 śmietana 18% - 400 ml
  • 3/5 szkl wody
  • 2 czubate łyżki serka topionego (w pudełeczku)
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • margaryna do smażenia pieczarek - 2 łyżki
  • olej do smażenia kurczaka - 2 łyżki

obraną cebulę pokroić na piórka i przesmażyć na margarynie, gdy już będzie robiła się szklista dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć tak długo, aż zbrązowieją, a niektóre się nawet przypieką.. (to daje lepszy pieczarkowy smaczek) - dodać ciut soli i pieprzu

na drugiej patelni (lub tej samej, gdy nie chce nam się zmywać ogromnej ilości naczyń) przesmażyć kurczaka pokrojonego w małe paski lub kawałki - jak kto woli (u mnie to wszystko zależy od nastroju)

2

gdy kurczak będzie już wystarczająco przesmażony - przełożyć go wraz z pieczarkami i cebulą do garnka, dodać wodę oraz śmietanę

śmietanę należy dobrze i szybko wymieszać, aby się nie zwarzyła* (od waru, nie wagi) - na samym końcu dodać ser topiony i równie dokładnie mieszać sos..

doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, wsypać natkę pietruszki i podawać z makaronem pappardelle lub tagliatelle (czyli wstążkami szeroką lub bardziej szerszą) :) albo z ryżem - co też czasami czynię..

uwaga: sos serowy szybko gęstnieje, więc albo można dodać więcej wody (ja to robię na drugi dzień) albo uważać przy odgrzewaniu potrawy, żeby nie przywarło i nie przypaliło się dno garnka..

3

czwartek, 10 maja 2012
indyjskie curry z kurczakiem...

lubię kuchnię hinduską, ale jadam rzadko...noo...bardzo rzadko... dlatego też od dawna chodziło mi po głowie, żeby porwać się na zrobienie jakiegoś mięsa w takim smacznym i aromatycznym sosie, jakie podają w hinduskich restauracjach...

nie mam odpowiednich przypraw i wiedzy, to też sięgnęłam po gotowy sos Patak's - Mild Curry i muszę stwierdzić, że to bardzo fajny sposób na odrobinę Indii w domu...

2

przepis:

  • słoiczek Mild Curry
  • 150 ml śmietany 12%
  • 1 średnia cebula
  • podwójna pierś z kurczaka
  • ryż
  • natka pietruszki (nie miałam kolendry)

na odrobinie oleju podsmażyłam cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodałam mięso z piersi kurczaka pokrojone w kostkę i smażyłam przez kilkanaście minut

do podsmażonego mięsa wlałam sos ze słoiczka i dodałam śmietanę - nie dodawałam żadnych innych przypraw, bo sos jest dobrze i smacznie przyprawiony

1

curry podałam z białym ryżem i natką pietruszki

3

4

kupny sos zupełnie mnie nie zawiódł, wręcz przeciwnie, stałam się jego wielbicielką i częściej będzie gościł w mojej kuchni...  mam jeszcze pastę curry Korma, którą wykorzystam za jakiś czas..

czwartek, 12 stycznia 2012
lejące kotlety...

oj, minęło już dobrych kilkanaście lat od czasu, kiedy mój syn nazwał te kotlety 'lejącymi kotletami'...

1

a te kotlety,  to po prostu panierowane sznycle z piersi kurczaka z serem żółtym - wznioślej można powiedzieć 'cordon bleu'... :) jak kto woli...

przepisu na nie nie będę podawała.. ot rozbita cienko pierś kurczaka złożona na pół, a w środku kawałek żółtego sera, to zaś umoczone w jajku i panierowane w bułce tartej, smażone może ciut dłużej, niż standardowy kotlet z piersi.. powiedzmy o dwie minuty dłużej z każdej strony..

'lejące kotlety' podaję z dzikim ryżem i jarzynką z groszku i marchewki..

2

niedziela, 11 grudnia 2011
domowe a'la kfc...

jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.. a tak bardzo chodziły za mną skrzydełka kfc.. chciałam mimo wszystko zrobić sobie tego kurczaka sama.. wiadomo, tajemnica panierki jest strzeżona przez koncern, podobnie jak i coca-cola itp..

wymyśliłam sobie filety z podudzi kurczaka w płatkach kukurydzianych, które nieco oszukują, że mogą być panierką kfc'ową.. tak też i zrobiłam, filety rozbiłam na kotlety, nie krojąc ich na paski, choć pewnie w kawałkach byłyby smaczniejsze..

6

rozbite mięso otoczyłam w mące, następnie w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych, smażyłam na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony, jak tradycyjnego schabowego..

podałam jako danie obiadowe, nie fast foodowe - z ziemniakami i brukselką

15

27

43

piątek, 14 października 2011
roladka z udźca kurczęcego...

co jakiś czas kupuję udźce z kurczaka, porcjowane i pakowane po 4 szt, i  albo robię z nich 'a'la schabowe'  albo duszę lub nadziewam.. tym razem tylko je zrolowałam z przyprawami i udusiłam w czosnkowo-majerankowym sosie..

1

do tego zrobiłam puree ziemniaczane z szafranem, ale szafran wypiął się na mnie i nie zabarwił dodanego do ziemniaków jogurtu na żółciutko tak, jakbym się tego spodziewała, dodałam do puree sporo świeżego kopru, a surówkę stanowiło parę plastrów ogóka świeżego z kapką jogurtu bałkańskiego...

2

koszt całości: ok. 6,00 zł/ porcja 3 zł (  w tym mięso 4 zł /tacka/, ziemniaki 0,80 zł, koperek, ogórek, łyżka jogurtu 1,20 zł )

wtorek, 23 sierpnia 2011
dzielimy kurczaka..

zakupiłam kurczaka i podzieliłam go na porcje 'obiadowe', kurczak 'załatwi' mi 4 obiady..

kiedyś i obecnie też (w różnych domach różnie się dzeli) kurczaka dzielono na 4 ćwiartki, dla mnie wówczas pierś ze skrzydłem, to była za duża porcja, ale udo, cała noga już nie :) może dlatego, że mięso bardziej wilgotne?

ja dzielę kurczaka drobniej - udko dzielę na dwie części: udziec i tzw pałkę lub gramstik (kto wymyślił tę nazwę?!), skrzydła, piersi i grzbiet z szyją - tzw porcja rosołowa (raczej wywarowa) :), bo rosołu to z niej nie będzie :)

tak więc z jednego 1,50 kg kurczaka mam:

1

2

- na grzbiecie ugotowałam krupnik

- z udek zrobiłam 'udziec pod pierzynką' jn

- z piersi zrobię kieszonki z pieczarkami w cieście francuskim, albo bez ciasta

- udka (pałki) oraz skrzydełka (nadzieję farszem pod skórką) upiekę

tak więc kawałek mięsa na talerzu to kwestia max 1,30 zł - to informacja w ramach 'oszczędnej kuchni', którą teraz zmuszona jestem prowadzić :) oraz informacja dla forumowiczek z forum "Oszczędzamy", które tu czasem zaglądają..

udziec pod pierzynką..

udziec pod pierzynką :)

nie mój, a kurczęcy... dawno nie robiłam tej potrawy, może z rok.. znana bardziej jako schab pod pierzynką, choć w oryginalnym przepisie są jeszcze pieczarki.. - dla mnie to akurat zbytek, bo wystarczy mi marchew z cebulą...

1

parę lat temu jadłam tę potrawę u Kasi, która podała w ten sposób pierś z  kurczaka.. ja używam różnych mięs - i tradycyjny schab bez kości i piersi z kurczaka, a także podudzia..

przepis:

  • udziec z kurczaka 2 szt ( 2,50 zł )
  • cebula 1 szt ( 0,30 zł )
  • marchew 2 szt ( 0,30 zł )
  • majonez 2 czubate łyżki ( 0,50 zł )
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • olej 2-3 łyżki
  • kuskus ( 1,40 zł )

filety z podudzi (sama wytrybowałam kostki), bez skóry, posolić i popieprzyć, doprawić ostrą papryką

23

obraną cebulę pokroić w piórka, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, następnie cebulę z marchwią przesmażyć na małej ilości oleju..

podudzia przełożyć do formy, podlać odrobiną wody (ja lubię sos, króry powstaje po upieczeniu), nałożyć na nie warstwę z cebuli i marchwi, następnie na wierzchu rozsmarować majonez, po łyżce na porcję..

a

5

zapiekać ok 25-30 min w temp 190-200'C

kuskus lekko posolić, zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut i gotowe, sosem powstałym z pieczenia polać kaszę..

6

nie podaję do tego dania surówki, bo jest już i cebula i marchew..

koszt całości: 5 zł, porcja: 2,50 zł

niedziela, 08 maja 2011
filety z podudzi duszone w sosie pieczarkowym..

kupiłam, nazwane tak w sklepie 'części z kurczaka' - a były to odkostnione filety z podudzia, idealne na 'schabowe', smaczne, wilgotne mięso - w jajku i bułce tartej...no mniaammm... ale, że schabowe (z kością, a jakże) mam w lodówce, to kurzęce filety pożeniłam z pieczarkami i zrobiłam z nich ni to potrawkę, ni to duszone w sosie pieczarkowym..

b1

zależało mi na tym, aby pieczarki nie były standardowo pokrojone w plastry, ani przesmażone na prawie czarno, zatem stanęło na grubszej kostce, bo i pieczarki były spore..

przepis:

  • filety z podudzi kurczaka  5-6 szt
  • pieczarki ok 500g
  • śmietana 18%
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziołowy, majeranek, czosnek granulowany (odrobina)
  • olej, parę łyżek

umyte i osuszone filety przyprawiłam solą i obsmażyłam w garnku z obu stron do lekkiego zarumienienia, następnie dodałam pozostałe przyprawy oraz pokrojone w grubszą kostkę pieczarki

bn

całość obsmażałam jeszcze przez ok 10 minut, a następnie podlałam gorącą wodą i przykryłam garnek pokrywką, całość dusiła się jeszcze przez ok 20 minut

bm

śmietanę rozrobiłam w małej ilości wody i dodałam do mięsa pod koniec duszenia

 bb

podałam z kaszą kuskus i kwaśną sałatą tzn środkowe (najsłodsze i najsmaczniejsze) listki sałaty pokroiłam (wiem, nie powinno się kroić sałaty, ale ja kroję i będę kroić) na drobne paseczki, przyprawiłam odrobiną oleju aromatyzowanego i paroma kropli octu balsamicznego..

bbb

poniedziałek, 02 maja 2011
obiad... po prostu

ot, obiad po prostu... zwyczajny, codzienny, w miarę szybki... duszone podudzia z kurczaka, najpierw opieczone, potem podlane wodą i podduszone w czasie obierania i gotowania ziemniaków, w międzyczasie obrane ogórki kwaszone, połączone z pokrojoną cebulą i pomidorem, a to wszystko w paru kroplach oleju..

cc

a na deser...owoce...

vv

poniedziałek, 18 kwietnia 2011
por pod porcją piersi pieczonej...

por,  pod porcją piersi pieczonej z poprzedniego piekarnikowego pieczenia, podany...

po prostu...

p3

przepis:

  • pierś z kurczaka pieczona
  • por 2 szt
  • cukinia 1/2 szt
  • margaryna 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • śmietana
  • ziemniaki
  • koperek

pierś z kurczaka pieczonego poprzedniego dnia, odgrzana w sosie z pieczenia z dodatkiem wody, podduszona, uwilgotniona..

p1

por pokrojony w plasterki podsmażony na patelni w towarzystwie połówki cukinii, lekko przysmażony, posolony, popieprzony i utopiony w śmietanie 12%...

ziemniaki ugotowane na pure, przepuszczone przez wyciskarkę do ziemniaków, pierś kurczaka pokrojona w plastry

p2

kurczak pieczony z jabłkami..

kurczak pieczonym miał być na piwie, a właściwie miał być kurczakiem w rozkroku na butelce piwa...tak, dosłownie takim miał być...

ale ponieważ starość nie radość, młodość nie wieczność , zapomniałam o tej butelce piwa będąc w sklepie i wybierając kuraka...

tak więc wersja kurczaka pieczonego bardziej tradycyjnie..

k1

(oczywiście tłumaczyłam sobie późnie, że to parujące piwo osiadłoby mi na ściankach piekarnika i dopiero miałabym czyszczenia a czyszczenia, więc lepiej, że go nie kupiłam) :)

k3

przepis:

  • kurczak średniej wielkości
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, czosnek, przyprawa 'grill ziołowy', papryka, olej
  • jabłka 2 szt
  • ziemniaki 5 szt

kurczaka umytego, osuszonego natarłam mazidłem z oleju i przypraw, do środka wepchnęłam biednemu kurczakowi póltora obranego z pestek jabłka, drugą połówkę skroiłam i zostawiłam na blasze dla smaku

k2

ziemniaki umyte pokroiłam w cienkie plastry, aczkolwiek nie do końca (pomysł podejrzany u innej blogerki, ale zabij, zamorduj - nie zapamiętałam u kogo), posmarowałam je olejem z przyprawami i ułożyłam obok kurczaka..

k4

całość piekłam ok 1 godziny w temperaturze 200"C bez przykrycia, ale za to wstawiłam do piekarnika drugi garnek z wodą, dla 'wilgotnosti'...

k5

niedziela, 27 marca 2011
kurczę grzybowe w sosie śmietanowym z makaronem..

danie dobre niesłychanie, robię je, gdy chcę zjeść kawałek mięsa w sosie na ciepło i w miarę szybko.. najczęściej grzybami są u mnie pieczarki, ale jako specjalite de la mezą używam grzybów mrożonych - tutaj są to podgrzybki bo, jak powtarzam w kółko i na okrągło, uwielbiam grzyby 'śliskie' w potrawach...

ku1

przepis:

  • pierść z kurczaka 2 szt (podwójne)
  • podgrzybki mrożone 2 paczki (2 x 250g)
  • śmietana 12%  2 szt ( 2 x 400 ml)
  • olej do smażenia
  • mąka 1 -1,5 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziołowy, przyprawa włoska, zioła
  • natka pietruszki świeża

grzyby poddusić przez ok 20 min w osobnym naczyniu

ku2

mięso z kurczaka pokroić w paseczki, cząstki wg upodobania i obsmażyć na patelni z przyprawami też około 20 min

ku3

połączyć grzyby i kurczaka, dodać śmietanę z ziołami i mąką, poddusić kilkanaście minut do czasu, gdy śmietana zgęstnieje i przejdzie smakiem grzybów i całej potrawy

ku4

podawać z makaronem lub dzikim ryżem...

ku5

niedziela, 27 lutego 2011
kurczak duszony a'la pieczony..

od bardzo dawna nie jadłam kurczaka w takiej formie... ostatnio prawie tylko gotowany, ale wcześniej właściwie często dusiłam kurzęce uda...bo szybko, bo smacznie.....

przepis:

- 1 kg udek z kurczaka, podudzi, ćwiartek (jak zwał, tak zwał)

- przyprawy: sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, czosnek, maggi, majeranek

udka kurczaka natrzeć przyprawami, obrumienić na oleju z resztą przypraw, dolać wodę do 1/3 wysokości udek w garnku i dusić ok 30-40 min (można dodać łyżkę miodu opcjonalnie)

podaję z ryżem mieszanym - dziki&paraboiled, surówką ze świeżego ogórka, śmietaną i własnego wysiewu rzeżuchą..

ki

kuii

kuiii