czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
czwartek, 05 lipca 2012
przekąski....i film..

deska serów, taka na szybko, w sam raz do białego schłodzonego wina na babski wieczór z przyjaciółką... błękitny lazur, camembert z orzechami nerkowca i żółta gouda z oliwkami...

1

sałatka z sera mozzarella i pomidorów malinowych, z bazylią i własnej hand made produkcji sosem z oliwy, octu balsamico, czosnku, gorczycy, musztardy, pesto i wyciśniętego soku z cytryny oraz wody...

2

sałatka makaronowa, kluseczki casarecce, pesto bazyliowe, papryka konserwowana, ogórek korniszon, pestki słonecznika, natka pietruszki..

3

a na zakończenie wieczoru seans filmowy w Multikinie "Jak urodzić i nie zwariować?" - dzięki dziewczyny za ten miły wieczór :)

5

środa, 04 kwietnia 2012
tortilla wraps..wersja domowa..

jestem stałą klientką sklepu Biedronka, a tamże, podobnie jak i w innych sklepach, można nabyć drogą kupna gotowe tortille z długim, niestety (chyba konserwanty), terminem przydatności do spożycia... zatem, jest to dobry produkt do przechowywania w lodówce na tak zwany 'wszelki wypadek' szybkiego lunchu albo na podanie zamiast obiadu w dniu 'nic mi się nie chce gotować'..  takich dni u mnie ci ostatnio dostatek...

1

tak więc:

  • wyciągamy z lodówki gotowe tortille
  • odgrzewamy na grillowej patelni (może być zwykła, ale grillowa upiększa placki o paski)
  • kroimy ogórka w plastry, pomidory w kawałki i paprykę w paski, rwiemy trochę sałaty
  • robimy sos majonezowo-jogurtowy
  • kroimy w paski dwie piersi z kurczaka i smażymy na odrobinie oleju wcześniej przyprawiwszy przyprawami do grilla, ostrą papryką i ciutem soli
  • na ciepłe placki tortilli nakładamy po trochu wszystkiego, polewamy sosem i gotowe..

13

45

67

8

z niecierpliwością czekam na przesyłkę z wygranym u  Kasi (blog Gotowanie cieszy) piekielnie ostrym sosem, który będzie dobrym dodatkiem do pikantnej wersji tortilli dla J, wielbiącego jeść na ostro.. ale przygotuję też piekielnie ostre kąski wołowiny do łagodnego serowego fondue..

piątek, 11 listopada 2011
galaretka z kurczaka..

galaretka z kurczaka, zapomniana przeze mnie na długo przystawka albo właściwie danie śniadaniowo-kolacyjne, kiedyś często podawana na spotkaniach imieninowo-świątecznych, podobnie jak bardziej powszechna galaretka z nóżek..

1

niektórzy jadają galarety z cytryną, ja wolę je z pospolitym octem spirytusowym... z winnymi nie próbowałam...

przepis:

  • rosół wołowo-drobiowy (prawdziwy, nie z kostki bulionowej) 0,5 litra
  • mięso z rosołu, po odkostnieniu ok dwóch garści
  • warzywa z rosołu - marchew, pietruszka po ok 1 szt
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • żelatyna ok. 5 czubatych łyżeczek na 1/2 litra płynu

to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie pozostałego z obiadu rosołu i części mięsa..

żelatynę rozpuścić w gorącym, przecedzonym rosole, dodać szczyptę soli (jeśli wywar jest dobry na słoność, to po stężeniu będzie mniej słony), pieprz czarny i trochę czosnku, następnie wybrać kawałki mięsa i marchewki..

do małych salaterek, miseczek nałożyć po łyżce groszku, dodać kawałki mięsa i marchewki, zalać wywarem z żelatyną i odstawić do stężenia na parę godzin..

2

3

sobota, 22 października 2011
bułka z pieczarkami...

zwykła bułka z pieczarkami, na przystawkę lub jako ciepła kolacja...

1

wzięłam ukośnie krojoną, grubą kromkę bułki paryskiej lub wrocławskiej (nie wiem czym się różnią) - moja była właściwie legionowska, przywieziona przez J z tamtejszej piekarni

pokrojone pieczarki szt 6 oraz 1/2 cebuli i 2 ząbki czosnku przesmażyłam na 4 łyżkach oleju, dodałam 1/3 czerwonej papryki oraz przyprawy: sól, pieprz i szczyptę przyprawy włoskiej

w środku kromki ugniotłam bułczany miąższ robiąc z niej foremkę na farsz i gotowe...

myślałam o zapieczeniu pod serem żółtym, ale stwierdziłam, że to kaloryczny zbytek...

a to taki mały, dziecinny żarcik :)

2

piątek, 09 września 2011
tatar ze śledzia...

śledził mnie śledź ze dwa dni...i chodził tak za mną, chodził, aż się wychodził.... ruszyłam siedzenie i pojechałam do sklepu po filety matiasa, bo to tatar śledziowy za mną chodził....

1

przepis:

  • filety śledziowe matias 6 szt ( 5,20 zł )
  • cebula biała duża 1 szt ( 0,60 zł )
  • olej 1 szkl ( 1,20 zł )
  • pieprz kolorowy, ocet, koperek szczypta ( 0,20 zł )

opłukane i wymoczone przez parę minut filety (były b.słone) podzielić, tj. na tatar wzięłam 2 szt, a pozostałe cztery odłożyłam do śledzia w oleju..

2

pół cebuli pokroiłam bardzo drobno, dodałam do niej pokrojone w bardzo drobną kostkę dwa filety śledziowe, doprawiłam mielonym kolorowym pieprzem, paroma kroplami octu (bardzo podnosi smak tatara) i odrobiną koperku, do tego zestawu dodałam dwie łyżki oleju... wyszło mi ok 2/3 szklanki

3

z pozostałych składników zrobiłam tradycyjnego śledzia w oleju (wyszedł mi taki pękaty słoik, w jakich sprzedają gołąbki lub inne dania obiadowe i słoiczek po dżemie Łowicza)

4

koszt całości: 7,20 zł, koszt tatara ok 2 zł, reszta to koszt śledzia w oleju..

czwartek, 25 sierpnia 2011
pomidory z fetą i czosnkiem..zapiekane..

tak podane pomidory jadłam w domu moich dobrych znajomych...ale tamte były sto razy lepsze od moich.. być może to sprawa sera, bo tamte były z prawdziwą grecką fetą, a moje z serem a'la feta, bo chociaż w takim opakowaniu, to słowa feta na nim nie było..(sprawdziłam)

1

przepis:

  • pomidory 2 szt ( 0,50 zł )
  • czosnek parę ząbków ( 0,20 zł )
  • ser feta (typu feta) 1/2 opak. ( 2,30 zł )
  • chleb 2 kromki ( 0,20 zł )
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

umyte pomidory pokroić w grube plastry, czosnek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli

plastry wyłożyć na blachę lekko maźniętą oliwą, na pomidory nałożyć po trochu czosnku i każdy plaster przykryć kawałkiem sera

23

zapiekałam ok 20 min w temp 190"C pod koniec włączając funkcję grilla

kromki chleba opiekłam w piekarniku przez ok 5 min

muszę powiedzieć, że ser typu feta faktycznie się do tego dania nie nadaje... jest za mało wyrazisty w smaku i za kruchy...

4

koszt całości: 3,20 zł,  wyszły z tego 2 porcje po 1,60 zł

tapenada z... przypadku..

tapenada ta najbardziej powszechna jest z oliwek... moja jest z pieczonych pomidorów i czosnku..

z chlebowymi grzankami była wspaniała...

1

pieczone przez 20 minut pomidory z czosnkiem, obrane ze skóry, posolone, oprószone czarnym pieprzem.. zmiksowane ręcznie, schłodzone..

2

podane na ciepłych grzankach...

wyborne...

miałabym ochotę na schłodzone białe wino do tych grzanek...

tapenada powstała z przypadku, nieplanowana... ot, zostały mi zapiekane pomidory..

środa, 25 maja 2011
pasta z tuńczyka

szybka, prosta pasta do kanapek z tuńczyka zapuszkowanego :)

1

 

przepis:

  • puszka tuńczyka
  • pół małej puszki kukurydzy
  • sól, pieprz
  • spora łyżka majonezu
  • koperek, natka pietruszki

 

cała filozofia tej pasty, to odlanie oleju z tuńczyka i wymieszanie wszystkich składników ze sobą..

2

niedziela, 27 marca 2011
szaszłyk z polędwiczki wieprzowej

nie zamawiam szaszłyków w restauracjach, choćby nie wiem czym kusiły - smakiem, mięsem.. a to dlatego, że szaszłyki kojarzą mi się przede wszystkim z latem, działką, grillowaniem i wtedy smakują mi najbardziej...

rzadko robię szaszłyki w domu, w piekarniku, bo brakuje mi w nich smaku dymu... ale ponieważ robi się je niezmiernie prosto i szybko, to też zawitały i do mojego bloga..

sz1

przepis:

  • polędwiczka wieprzowa 2 szt (standardowe sztuki)
  • papryka czerwona i żółta po 1 szt
  • pieczarki ok. 30 dkg
  • cebula 1 duża
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziołowy, przyprawa włoska, przyprawa: grill ziołowy, kropla octu balsamicznego, 2 łyżeczki musztardy ziołowej

warzywa pokroić w duże kostki, od pieczarek oderwać ogonki i jeśli są małe, zostawić całe kapelusze, jeśli są duże - pokroić..

sz2

mięso pokroić w plastry i zamarynować przez ok 30 min w marynacie z przypraw jw, po tym czasie naprzemiennie nakładać składniki szaszłyków na szpadelki lub patyczki i piec w piekarniku ok 1-1,20 h w temp 200-220"C (wszystko zależy od mięsa)

sz3

można podać z sosem majonezowo-musztardowym i sałatą z sosem vinegret /pisownia nazwy sosu własna osobista/

wężowa sałatka jarzynowa...

bez sałatki jarzynowej nie wyobrażam sobie żadnych świąt, a także małych rodzinnych uroczystości... być może to symbol 'imprezowy' z przeszłych czasów, czasów mojego dzieciństwa i młodości, w których obok sałatki na stole stał zawsze śledzik w oleju, kiełbasa zwyczajna w plasterkach i salceson... co by jednak nie mówić, fajne to były czasy, jeśli chodzi o takie imprezy właśnie...

sałatkę tę podaję zazwyczaj w salaterkach różnej wielkości i do głowy nigdy by mi nie przyszło zrobić z niej np węża, ale cieszę się, że odwiedziłam jeden z blogów kulinarnych, którego autorka Russkaya - ma taką wyobraźnię i podzieliła się z 'czytaczami' swoimi zdolnościami manualnymi....

przepis:

  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
  • ziemniaki 3 szt
  • jajka 5 szt
  • ogórki kwaszone 5 szt (zależy od wielkości)
  • jabłka 3 szt (zależy od wielkości)
  • groszek konserwowy
  • przyprawy: sól, czarny pieprz
  • majonez
  • musztarda
  • do ozdoby: kawałek surowej marchewki, dwa ziarnka ziela angielskiego, ogórki kwaszone w plasterkach (2-3 małe szt)

waz1

warzywa z włoszczyzny obrane ugotować, ziemniaki ugotować w mundurkach a jaja na twardo, wszystkie składnik sałatki pokroić w drobną kostkę: warzywa, jaja, jabłka i ogórki, dodać groszek, posolić, popieprzyć, dodać łyżkę lub dwie musztardy i majonezu wg uznania i smaku

moja Mama dodawała olej, dwie trzy łyżki albo chlusty, ale dzisiaj nie bardzo wiem, po co to robiła...

gotową sałatkę wyłożyć na talerz w kształt wijącego się węża, głowę posmarować większą ilością majonezu, zrobić oczy, język a całą resztę obłożyć plasterkami ogórka...

waz2

i już...

jak śliwka.....w boczek..

pub 'Pod Baryłką' na Mariensztacie, serwuje między innymi przekąskami: śliwki w boczku..

nie jest to przekąska specjalnie jakaś nadzwyczajna, jest za to ogólnie znana, ale jakoś do tej pory, przez całe moje czterdziestoczteroletnie życie, nie było mi dane spróbować tego rarytasu..

śliwki w boczku będą przeze mnie zamawiane tam za każdym razem, gdy odwiedzę ten Pub, ich smak i kruchość pieczonego boczku tak mną zawładnął, że na ostatniej 'domówce' zaserwowałam naszym Gościom tę przekąskę.. (zjadłam ich większość i najchętniej schowałabym się z całym talerzykiem pod stołem i zjadła te śliwki sama)

mogę się do tej szalonej myśli przyznać swobodnie, bo wiem, że nasi Goście, zarówno rodzina jak i wszyscy znajomi, to ludzie o dużej tolerancji i wybaczyliby mi zapewne to moje łakomstwo :)

przepis:

  • plastry boczku wędzonego lub parzonego
  • suszone śliwki kalifornijskie (najlepiej paczkowane, bo miękkie i nie wyschnięte)

standardowe długie plastry boczku przekroić na połowę, w każdy z nich zawinąć jedną śliwkę i całe zawiniątko spiąć wykałaczką

sli1

piec w piekarniku 180" około 20-25 min, a w połowie czasu pieczenia odwrócić na drugą stronę, aby nie przypaliły się tak jak moje...

sli2

piątek, 25 lutego 2011
masełko czosnkowe...

masło czosnkowe, odsłona druga...

zachciało mi się solonego masła z dzieciństwa...w dodatku z czosnkiem, no to sobie zrobiłam...

przepis:

1 kostka 500g masła osełka, dwie główki czosnku, sól, trochę koperku, masło potrzymać trochę w temp pokojowej, aby było miękkie, czosnek obrać i pokroić drobniutko w kostkę (nie gniotę, kroję), dodać trochę soli, trochę koperku, wymieszać i schłodzić..

1mas

2mas

3mas

 

niedziela, 13 lutego 2011
masło maślane, czosnkowe

masło bardzo lubię, szczególnie to maślane..
ze świeżym chlebem razowym...

przepis:

masło osełka 300g, czosnek 1 główka średniej wielkości, sól, koperek

masło o temp pokojowej wymieszać z posiekanym drobno lub pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem (lubię większe kawałki w maśle, nie przepadam za przeciskanym) i koperkiem, posolić do smaku..
przełożyć do słoiczka.. schłodzić...

to, które jest na zdjęciach przygotowałam na aukcję charytatywną w mojej firmie..