czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
sobota, 02 listopada 2013
jedna, druga, trzecia, czwarta i..następna...

w sumie wyszło ich około...52 szt... część nie doczekała lukrowania...

czas pieczenia - łącznie godzina z kawałkiem, z tym, że na jedną partię przypadało 15 minut..

mocno kawowe, z kawowym lukrem.. - uzależniłam się od kawy, pod każdą postacią...

i..liście lecą z drzew....

1

2

 

poniedziałek, 29 lipca 2013
jeśli masz...

jeśli masz w domu dwa jajka, kubek mąki, pół kubka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia i sto gram masła roślinnego oraz filiżankę mleka i przypadkiem zostało Ci trochę jagód, to zrób sobie babeczki jagodowe..

jeśli zmiksujesz jajka z cukrem, dodasz masło i proszek do pieczenia, mąkę, mleko i wszystko to dobrze wymieszasz, a na końcu dodasz jagody, to zostanie Ci tylko wypełnienie foremek do mini babeczek i upieczenie ich w temp. 150"C z termoobiegiem przez około 18 minut..

jeśli oczywiście masz czas...

bo ja miałam.... i czas i produkty i chęci...

1

2

3

z tego przepisu wyszło mi 28 mini babeczek..

--

do babeczek można zrobić jagodowy lukier:

  • ciut wody
  • kilka jagód
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru

rozgnieść jagody w wodzie, przelać sok przez sitko, dodać cukier i wymieszać..

4

5 

sobota, 27 lipca 2013
babeczki..

miały być kawowe i są... w sam raz do chłodnej owocowej herbaty...

2

4

jutro wpada do mnie siostra, będzie co nie co na deser..



*) babeczki są z przepisu na ciasto kawowe, którego autorką jest kasiaaaa24

wtorek, 21 sierpnia 2012
babeczki malinowe...

upiekłam dzisiaj babeczki malinowe, bo coś słodkiego chodziło za mną od rana - takiego domowego wypieku...

mali1

nie wiedziałam co upiec, wiedziałam tylko, że mam się nie napracować, nie chodzić do sklepu i nie czekać na to zbyt długo :)

wyciągnęłam więc z lodówki i szafek:

  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mrożonych malin
  • 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • dwa chlusty aromatu cytrynowego (esencja do ciast)
  • 100 g masła
  • 8 czubatych łyżek mąki
  • 1/2 szkl mleka

i na kruszonkę

  • 25g masła
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki cukru

ubiłam jajka z cukrem, dodałam proszek i esencję, następnie dodałam masło, mąkę i mleko

do ukręconego mikserem ciasta dodałam mrożone maliny i wymieszałam to łyżką

ciasto wyłożyłam do foremek i posypałam kruszonką

babeczki piekłam 25 min w temp. 170"C z termoobiegiem - wyszło mi 12 szt

babeczki fantastycznie smakują jeszcze ciepłe...ojej, te....maliny...mniam...mniam :)

mali2

mali3

środa, 04 kwietnia 2012
konfitura z płatków róży w ciasteczkach francuskich..

jedną z wygranych w konkursie u Mileny (Russkaya) była m.in konfitura z płatków róży...

smakuje wybornie na świeżej bułce z prawdziwym masłem..

użyłam jej do błyskawicznych ciasteczek z ciasta francuskiego (kupnego), które pokroiłam w kwadraty i na nie nałożyłam po łyżeczce konfitury, zawijając brzegi ciastek..

1

piekłam 20 minut w temp 180 "C z termoobiegiem, ale to był chyba błąd, bo nieco je przypaliłam... wystarczyłoby im chyba z 15 minut...

2

poniedziałek, 28 listopada 2011
babeczki kawowe...

babeczki kawowe powstały z przepisu na ciasto kawowe, który podałam poniżej...

2

1

3

(autorką przepisu na ciasto kawowe jest kasiaaaa24)

niedziela, 06 listopada 2011
muffiny..

jest niedziela, więc przydałoby się coś słodkiego do filiżanki kawy...  ciasto piecze się średnio godzinę, a co piecze się krócej? ciasteczka 12 min, babeczki 20-25 min...

babeczki!

1

muffinki marchewkowe, no jakże... tym bardziej, że znowu robiłam sok z marchwi i został mi miąższ marchewkowy, do którego tym razem dodałam trochę soku...

przepis:

  • mąka 1 kubek do herbaty ( 0,30 zł )
  • cukier 3/4 kubka ( 0,70 zł )
  • olej 1/2 szkl ( 0,70 zł )
  • jajka 2 szt ( 0,70 zł )
  • kakao 3 czubate łyżeczki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • marchew tarta 1 szkl ( 0,60 zł z przyprawami )

utrzeć jajka z cukrem, dodać suche dodatki: cynamon, proszek, przyprawę do piernika, sodę, kakao a następnie dodać olej, marchew a na końcu mąkę, wszystko dobrze wymieszać..

2

33

masę muffinową wyłożyć do papilotek i piec w temperaturze 180"C przez 20-25 min,  mini keksówkę piec 35 min

koszt całości: 3,00 zł /z tej porcji wyszło mi 10 muffinek (tyle miałam papilotek) i mini keksówka/

 

sobota, 20 sierpnia 2011
ciasteczka biszkoptowo-żurawinowe..

zawsze zapominam, że ciasteczka rosną i za każdym razem nadaję im na blasze kształt i wielkość, jaką chciałabym, aby miały, a one, łotry małe, zawsze mi urosną i się posklejają...

1

początkowo miały to być ciasteczka z samych tylko białek, no z dodatkiem wiórek kokosowych, ale jak już rozbiłam jaja, to żal mi się zrobiło żółtek (których do niczego nie miałam pomysłu wykorzystać) i zmieniłam zdanie, robiąc ciastka biszkoptowe..

przepis:

  • jaja 2 szt ( 0,90 zł )
  • cukier 8 łyżek ( 0,40 zł )
  • mąka 4 łyżki czubate ( 0,20 zł )
  • płatki owsiane 8 łyżek ( 0,10 zł )
  • masło 50g ( 1,60 zł )
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( 0,80 zł dodatki poniżej )
  • esencja pomarańczowa - parę kropel
  • żurawina suszona (ale nie wyschnięta) 4 garście
  • cukier puder, parę szczypt

23

białka ubiłam z 4 łyżkami cukru, żółtka ubiłam z 4 łyżkami cukru, do żółtek dodałam rozpuszczone masło, proszek do pieczenia, esencję, płatki owsiane i mąkę, potem dodałam posiekaną żurawinę a na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszałam całość

4

na blasze ułożyłam papier do pieczenia, wyłożyłam łyżką ciasteczka i piekłam 12 minut w temp 180"C z termoobiegiem, lekko ostudzone posypałam cukrem pudrem..

5

koszt całości: 4 zł, wyszło: 20 szt po 0,20 zł/szt

środa, 10 sierpnia 2011
sakiewki jabłkowe...

pozostając tak w jesiennym nastroju, porzuciwszy marzenia o placku ze śliwkami, co mi pozostało..?

wróciłam z psicą ze spaceru, na którym nas tak przewiało, że zastanawiałam się nad tym, czy założyć kaptur od bluzy dresowej..

lekko przechłodzona, zrobiłam gorącą herbatę dla siebie, dla Nuśki wyciągnęłam jej koc, który oddaje ciepło..

zajrzałam do lodówki (brr...jak tam w niej zimno!) wyjęłam ciasto francuskie i włączyłam piekarnik :)

taaaak...już same myśli o tym, co z niego wyciągnę za 15 minut rozgrzały mnie trochę... :)

1

przepis:

  • ciasto francuskie gotowe ( 3,20 zł )
  • jabłka ( 1,60 zł )
  • cukier puder ( 0,20 zł )

ciasto pokroiłam na 12 kwadratów, na każdy nałożyłam odrobinę upróżonych jabłek, zalepiłam na kształt sakiewek, a z kawałka odkrojonego ciasta zrobiłam 'wstążeczki'

2

piekłam 15 minut w temp. 180"C z termoobiegiem

po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem..

3

cała przyjemność to 5 zł i 15 min czekania.... :)

 

środa, 03 sierpnia 2011
rożek francuski z jabłkiem...

deser prosty, szybki i niedrogi, za to kaloryczny...

1

ciasto francuskie mam w lodówce....zawsze! długoterminowe może poleżeć spokojnie w chłodzie i poczekać na swoje 5 minut... albo do słodkości, albo do przekąsek... szybko się je piecze, więc dla niespodziewanych gości na deser lub jako szybka zachcianka jest w sam raz...

przepis:

  • ciasto francuskie kupne 1 paczka (2,60 zł)
  • jabłka 2 szt (1,40 zł)
  • cukier puder - szczypta

rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty (wersja najbardziej ekonomiczna, bo z kółek zostają ścinki), jabłka obrać ze skóry i pestek, pokroić w kostkę i podpróżyć chwilę w garnku, dodać cukier puder

2

wykładać masę jabłkową na ciasto i uformować rożki/pierożki jak kto woli, brzegi przycisnąć widelcem..

piec 15 minut w 180"C z termoobiegiem... z jednego ciasta wychodzi 12 rożków..

3

koszt całości 4 zł, jeden rożek niecałe 0,40 zł

poniedziałek, 18 lipca 2011
drożdżówka z serem...

drożdżówek nam się zachciało... z serem....

to zrobiłam...

1

przepis:

  • mąka ok 250 g
  • drożdże ok 15 g
  • mleko ok 1/3 szkl
  • cukier ok 5 łyżek
  • sól ciutkę
  • masło ok 2-3 łyżek
  • jajka 2 szt
  • nadzienie: ser biały ok 100g, żółtko, cukier do smaku

drożdże z odrobiną cukru rozpuścić w ciepłym mleku, jak zaczną 'chodzić' wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić na trochę do wyrośnięcia, uformować bułeczki, wydrążyć dołki, a w dołki nałożyć masę serową

piekłam 15 min w temp 180"C i przypiekłam, jak wszystko ostatnio... zapominam, że termoobieg daje większą temperaturę...

2

posypaliśmy cukrem pudrem, żeby były 'jaśniejsze' ;) skonsumowaliśmy z zimnym mlekiem

3

poniedziałek, 18 kwietnia 2011
babeczki wulkaniczne...

babeczki wulkaniczne, a dlaczego wulkaniczne? bo wylały z siebie masę jak lawę, tworząc słodkie kratery...

b1

rodzaje babeczek wyszły dwa, niezamierzone zresztą, bo ciasto jedno, biszkoptowe...

przepis:

  • jajka 4 szt
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 2 szklanki
  • kakao (na oko)

jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę, dodałam mąkę i kakao, napełniłam foremki do 3/4 ich wysokości i piekłam w temp 190"C przez ok 30 min

pierwsza partia babeczek i druga partia babeczek


b2

babeczki wyszły z wierzchu chrupiące, a w środku ciągnące niczym bezy... efekt nieoczekiwany, przypadkowy zupełnie acz mocno teraz pożądany...

b3

czwartek, 17 lutego 2011
ciastka maślane - guzik z pętelką..

owe ciasteczka zobaczyłam wczoraj na jednym z blogów i to było zakochanie od pierwszego wejrzenia..

postanowiłam zrobić je własnoręcznie dla Basi G w rewanżu za jej piękne naszyjniki, którymi mnie obdarowała..

ciasteczka robi się prosto, jeśli ma się do tego wszystkie potrzebne akcesoria zdobnicze (Synu! wyprowadziłeś z domu wszystkie słomki!)

przepis:

150g miękkiego masła, 70g cukru pudru lub zwykłego ciut więcej, 2 żółtka, szczypta soli, 230g mąki, parę kropel esensji/aromatu np śmietankowego i trochę kakao (wersja ciemna)

masło z cukrem utrzeć na gładko, dodać żółtka i aromat i ponownie utrzeć, dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce godzinę lub na balkonie (zimą) ok 30 min

ciasto rozwałkować na ok 3 mm grubości, kieliszkiem wycinać guziki, mniejszym odcisnąć wewnętrze krawędzie, słomką lub igłą od strzykawki (czystą) robić dziurki, dziurki robi się też dobrze końcówką pędzelka

ciastka, ułożone na blasze piec w temp 175"C dosłownie parę minut, do zarumienienia..

a oto moje pierwsze jadalne guziki...

(zdjęcia są słabej jakości, bo robione aparatem w tel kom)

ca

caa

caaa

poniedziałek, 14 lutego 2011
ciasteczka fińskie

ciasteczka fińskie są efektowne i proste, ciut pracochłonne (eech, to wycinanie) - zobaczyłam je kiedyś na forum Galeria Potraw aut.kasiaaaa24 (której przepisami na słodkości inspiruję się ostatnio)

napracowałam się i ciasteczka znikły szybciej, niż się pojawiły

przepis:


gotowe ciasto francuskie, dżem, konfitura,powidła, trochę czasu i cierpliwości, piec w 170"C parę minut..

posypać cukrem pudrem, nieco tylko...

f1

f2

niedziela, 13 lutego 2011
ciastka jak pierniczki..

nie są to typowe pierniczki, miały być ciastkami czekoladowo-kawowymi z cynamonem, ba..nawet okrągłe miały być :)  wyszły kwadraty, w dodatku piernikowe...

tym, którzy je jedli smakowały, mnie też.... nieskromne, ale szczere...

przepis:

10 dkg masła, 15 dkg czekolady (ok1 i 1/2 tabliczki), 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 4 jajka, 2 szczypty soli, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cynamonu, 2 i1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl cukru pudru do obtaczania

czekoladę, kawę, masło topimy w kąpieli wodnej i studzimy, jajka miksujemy z cukrem i solą ok 5 min i dodajemy masę czekoladową, mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy czekoladowej i zagniatamy ciasto..

chłodzimy ok 2 h, formujemy kulki z zimnego ciasta i obtaczamy w cukrze pudrze, pieczemy 10-15 min w temp 180"C


ciasteczka mocno czekoladowe..

ciasteczka mocno czekoladowe, w środku wilgotne, z zewnątrz chrupiące... diabelsko słodkie, a jednocześnie czekoladowo-kakaowo cierpkie...

przepis:

15 dkg mąki, 6 dkg kakao, 3 czubate łyżeczki cukru pudru, 12 dkg masła, 1 jajko, 1 łyżeczka gęstej śmietany 18%, szczypta soli, cukier do obtaczania, polewa: 10 dkg gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki masła, 1 łyżeczka miodu

jajko, masło, śmietanę ubić, mąkę, sól, cukier i kakao wymieszać, do jajek dodać sypkie produkty, zagnieść ciasto
z ciasta uformować kulki, obtoczyć w cukrze, ułożyć na blasze i trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dziurki, piec ok 13-15 min w temp 180"C

czekoladę z masłem i miodem stopić w kąpieli wodnej, napełnić masą dziurki ciastek i zostawić do zastygnięcia