czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
piątek, 06 stycznia 2012
omlet z konfiturą i owocami..

najprostsze danie z jajek...  jajka rozbić, rozbełtać, posolić lub pocukrzyć wedle przeznaczenia, czy ma to być omlet na słodko z konfiturą czy też na słono, ze szpinakiem i serem zółtym..

usmażyć na paru dosłownie kroplach oliwy i......już..

obie wersje lubię jednakowoż... omlety z warzywami czy innymi dodatkami tzw. frittaty, owszem zjem, ale do ulubionych nie należą...

1

2

niedziela, 17 lipca 2011
miękkie jajko...

każdy ma swoją szkołę gotowania jajek na miękko... czasami gotuje się jajka 3 minuty, czasami przepisowe 4 min, a ja swoje gotuję minut 5 :)  są miękkie i na tyle ścięte, że nie mają glutków, za którymi nie przepadam..

1

jajek nie wyjmuję z lodówki przed gotowaniem, ale solę wodę, gdy się już zabulgocze i czasami, jak mam pod ręką, dodaję do wody ocet, aby nie pękały i nie wypływały..

J znalazł na jajka lepszy pomysł, otóż nakłuwa denka szpilką od pinezki biurowej, którą mam i ja, ale przy gotowaniu jaj zawsze o niej zapominam :)

2

4


jajka na miękko lubię, o zgrozo! z dużą ilością niezdrowej soli... no ale tak lubię i już, i żeby nie wiem co, nie przestanę ich solić...

3

niechętnie jednak sięgam po jajka na miękko na śniadanie w hotelowych restauracjach, w których zazwyczaj jajka są już  chłodne... bo kto widział, jeść zimne miękkie jajo? brr...

sobota, 14 maja 2011
pasta jajeczna...

och, pasta jajeczna... mój syn wyrósł już z wieku, gdy z pasty jajecznej tworzyłam dla niego myszki i jeżyki, aby przyjemniej mu się ją jadło... ja lubię ją na chlebie z masłem...

j1

przepis:

  • jajka ok 5-6 szt
  • sól, pieprz
  • cebula 1 szt
  • szczypiorek lub koperek
  • majonez 2-3 łyżki

jajka ugotować na twardo, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, można również zetrzeć na tarce, dodać posiekaną na drobną kostkę cebulę, posolić i popieprzyć, na koniec dodać majonez i 'zielone'..

j2

i już...

j3

ja tradycyjnie dodałam i koperek i rzeżuchę dla ozdoby..

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
pasztet jajeczny..

zobligowana przez Gospodynię tegorocznego świątecznego śniadania Wielkanocnego na przyniesienie potrawy z jajek, jakiejś niespodzianki - postanowiłam, że przyniosę mało tradycyjny pasztet jajeczny..

p1

przepis:

  • jajka 12 szt /na keksówkę potrzebne będzie ok 16 szt/ ugotowane na twardo
  • 3 jajka surowe
  • przyprawy: sól, pieprz czarny
  • bułka tarta 8 łyżek
  • natka pietruszki
  • musztarda 2 łyżeczki
  • cebula 1 szt
  • 50g margaryny

ugotowane jajka starłam na tarce o drobnych oczkach na cieniutkie wiórki, pokrojoną cebulę przesmażyłam na tłuszczu, a pod koniec smażenia podlałam paroma kroplami wody, żeby jej nie przepalić

do masy jajecznej dodać cebulę, surowe jajka, bułkę i przyprawy i wyrobić przez parę minut robotem

papa2

112

masę jajeczną wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą keksówki (moja była za duża, więc puste miejsce wypełniłam cieciorką) i piec w temperaturze 200"C przez 1 h

po upieczeniu odstawić do wystudzenia i stężenia

pap

zastanawiam się nad wersją z dodatkiem śmietany lub majonezu do masy przed pieczeniem, czy nie podniosłoby to waloru smakowego jajek...

wtorek, 08 marca 2011
było sobie raz Jajko....

dedykuję Synowi, bo to część jego dzieciństwa i naszego wspólnego pierwszego czytania...

jajko

 

j4


tym razem nie na twardo, a  a'la wiejska jajecznica...

przepis:

  • jajka (dowolna ilość)
  • boczek, wędzonka
  • sól

pokrojony w kostkę lub plastry boczek (wędzonkę) przesmażyć na patelni, wbić jajka, posolić i smażyć do uzyskania takiej konsystencji, jaką lubimy najbardziej..

j1

j2

j3