czytam, bo bez czytania nie potrafię żyć.. a filmy oglądam, bo lubię.. czasami nawet coś uda mi się ugotować.. ten blog piszę wyłącznie na własny użytek..
Zakładki:
Czytam:
Odwiedziłam lub odwiedzę:
Oglądam:
Słucham:
Tu zaglądam i podczytuję:
WAŻNE - potrzebna pomoc !!!
ZAKUPOWO:
czwartek, 10 marca 2011
pierogi z mięsem..wariant: z kaszą gryczaną

wracałam z pracy z mocnym postanowieniem, że wieczór będzie należał do ptysi z bitą śmietaną, moja wyobraźnia podpowiadała mi już obrazy gotującej się wody, ucierania ciasta ptysiowego czy też ubijania śmietany... no nie powiem, najfajniejszy obrazek to ten końcowy - piękny ptyś z masą śmietany mający być właśnie ugryziony...eech....

rzeczywistość była taka, że zaraz po wejściu do kuchni nastawiłam wodę na...kaszę gryczaną do pierogów, no i tak to się  wszystko zaczęło... kasza bulgotała , a ja rozmroziłam wcześniej przygotowany farsz mięsny...

przepis:

  • 1/2 litra bardzo ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • mąka ok 1/2 kg z plusem
  • 2 duże cebule
  • 25dkg boczku
  • sól, pieprz
  • olej

wyrobić ciasto na pierogi z wody, oleju i mąki, ugniatać do momentu gdy będzie miękkie i zwarte, podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować i wycinać spore kółka (filiżanką) lub kroić w kwadraty (jak kto woli)

pier2

farsz mięsny: gotowane mięso + gotowane warzywa

pier3

farsz z kaszy: ugotowana kasza gryczana z przesmażoną cebulą

qq

qqq

p1112

finalnie - pierogi z mięsem:

pier1

finalnie - pierogi z kaszą:

pier8

pier7